E cutremur pe piața RCA: asiguratorii, luați la bani mărunți. Care sunt firmele descoperite cu nereguli

de: Mădălina Bahrim
08 04. 2022

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat, joi, lista sancțiunilor aplicate pe piața asigurărilor din România.

Nu a scăpat de sancțiuni nici liderul pieței RCA, Euroins. Compania a primit de la Autoritatea de Supraveghere Financiară o amendă de peste 3 milioane de lei. Motivul? Conform instituției, sancțiunea a fost aplicată companiei cu peste 3,1 milioane de clienți, pentru înregistrare fonduri neconforme și întârzieri la plata despăgubirilor și la constatarea daunelor RCA.

Anunțul oficial al ASF

În cadrul unui comunicat de presă, reprezentanții instituției au transmis lista societăților amendate de pe piața asigurărilor din România. Iată numele companiilor, sumele care au fost primite drept sancțiune, dar și motivele pentru care ASF a recurs la aceste amenzi:

Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. – sancționarea societății cu amendă în valoare de 2.398.700 de lei pentru înregistrare fonduri neconforme și cu amendă cumulată în valoare de 652.100 de lei pentru neprezentarea tuturor documentelor solicitate de echipa de control, plata cu întârziere a despăgubirilor RCA, neplată penalități, constatare daune RCA cu întârziere și subevaluare rezervă de daună avizată.

Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. – sancționarea doamnei Tanja Blatnik, CEO Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., cu amendă în valoare de 98.500 de lei pentru transmitere raportări neconforme.

Groupama Asigurări S.A. – sancționarea societății cu avertisment și amendă în valoare de 62.900 de lei pentru plata cu întârziere a despăgubirilor RCA, neplată penalități și constatare daune RCA cu întârziere.

Transilvania Broker de Asigurare S.A. – sancționarea societății cu avertisment scris pentru faptul că informațiile/datele înscrise în contractul de asigurare sunt incorecte și neclare.

În acest moment, șoferii din România așteaptă plafonarea prețurilor la polițele RCA. Amintim faptul că, în luna februarie, Ministerul Finanțelor propunea un proiect de hotărâre de guvern, elaborat în colaborare cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, ce presupunea limitarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă de asigurare RCA practicate de asigurători. La finele lunii martie, proiectul în cauză era în avizare la Consiliul Concurenței, conform ministrului Finanțelor.