Drama actorului Vladimir Găitan: a pierdut șapte copii, iar dacă ar fi putut da timpul înapoi, n-ar mai fi intrat în politică VIDEO

de: Iulia Kelt
07 12. 2022

Atunci când spui Vladimir Găitan, spui „unul dintre cei mai importanți actori români”.

Cu o eleganță aparte, artistul a reușit, de-a lungul carierei sale, să-și pună amprenta pe cinematografia românească, ajungând să fie, chiar dacă oarecum indirect, nemuritor.

Vladimir Găitan alături de George Mihăiță în filmul Reconstituirea (1971)

Vladimir Găitan, unul din cei mai prolifici actori români

Vladimir Găitan s-a născut în data de 2 februarie 1947, la Suceava, și a decedat pe 10 noiembrie 2020, în Capitală.

A fost unul dintre cei mai importanți actori români, fiind decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios, în grad de Cavaler, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, în 1970, iar în timpul studenției era ales de Lucian Pintilie pentru a juca în filmul Reconstituirea, ceea ce a marcat startul carierei sale.

Mai târziu, el avea să devină directorul Teatrului Nottara, însă și al Teatrului de Comedie.

Vladimir Găitan

De-a lungul carierei sale, actorul a jucat în foarte multe filme: Căldura, Așteptarea, Urmărirea, Mușatinii, Puterea și Adevărul, Pădurea, Săgeata Căpitanului Ion, Ceața, Un Tânăr Mai Puțin Furios, Zile Fierbinți, Neisprăvitul, Pe Aici Nu Se Trece, Accident, Din Nou Împreună, Pentru Patrie, Vlad Țepeș, Irina lui Ion Vlahul, Musafirul de Duminică, Nea Mărin Miliardar, Mihai Câine de Circ, Stâlpii Societății, Ultima Noapte de Dragoste, La Răscrucea Marilor Furtuni, Munții în Flăcări, Șantaj, Anul 1948, Duelul, Surorile Bologa, Întâlnirea, Năpasta, Cucerirea Angliei, Zbor Periculos, Der Mann mit dem Ring im Ohr, Unirea e Puterea, Omul Care, Misiune Specială, Racolarea, Mihai Viteazul, Oameni în Luptă, Noi Cei din Linia Întâi, Întunecarea, De Joi Până Duminică, Secretul lui Nemesis, Flori pentru O Zi de August, Poetul Vagabond, Mircea, Coroana de Foc, Turnul de Fildeș, Pluta Meduzei, Mesagerul, Oglinda, Triunghiul Morții, Roberta, Căsătorie Imposibilă, Detectiv fără Voie, Femeia Visurilor, Margo, Daria Iubirea Mea, Cu Un Pas Înainte, Inimă de Țigan, Supraviețuitorul, Ultimul Corupt din România, Comoara din Marea Neagră, Live și Pup-o Mă!.

Vladimir Găitan – fotografie din ultima parte a vieții sale / imagine de arhivă

Regretele lui Vladimir Găitan

„Mi-am dorit foarte mult copii. Când am hotărât să facem copii, am avut un necaz foarte mare. Soţia a avut probleme grave de sănătate. Şi-am pierdut şapte copii, şapte sarcini, în diverse etape, chiar şi copil născut”, declara Vladimir Găitan, despre drama care i-a marcat existența.

Actorul a avut o singură fiică, pe Gloria Găitan. Fata a călcat pe urmele tatălui său și a absolvit UNATC în anul 2007.

Întrebat care este marele său regret, actorul a mărturisit, la un moment dat, că nu se simțea extrem de mândru de faptul că, la un moment dat, a ales calea politicii. El a fost membru PSD.

„Pentru că am intrat în politică şi poate nu acolo unde trebuia. Oricum, cred că noi, actorii, ar trebui să rămânem în zona profesiei noastre. Iar acum, constat, mai mult decât oricând, că toată munca mea de-o viaţă e tratată cu dispreţ, egală cu zero. Mă întreb de ce n-am făcut o altă profesie ca să-mi asigur o bătrâneţe normală?

Când mă gândesc că am îndurat atât de multe, când mă gândesc la frigul din nopţile de filmare, când nu primeai niciun ceai. La „Ultima noapte”, când am filmat sus la Fundata erau minus 30 de grade, ne uda să ne patineze hainele şi în trei minute îngheţa mantaua pe mine. Aveam nişte pungi de nailon pe care le puneam pe dedesubt ca să nu ajungă umezeala la piele. Astea au fost condiţiile noastre. Iar azi mă izbesc de dispreţ oriunde mă duc.

Peste tot găseşti un funcţionar care te iubeşte şi cinci care şterg cu tine pe jos… Plus că nu-ţi ajunge pensia aia nenorocită de 13 milioane ca să-ţi plăteşti datoriile. Pentru noi, povestea cu telenovelele a fost salvatoare, deşi ne-au judecat atâţia oameni… Dar a fost ca atunci când eşti în larg cu rechinii pe lângă tine şi vezi că vine o corabie să te salveze”, declara Vladimir Găitan, pentru adevarul.ro, în cadrul unui interviu din anul 2011.