Doi muncitori de la Zaporojie, reținuți pentru că au ajutat Ucraina
Doi angajați ai centralei nucleare ucrainene Zaporojie, controlată de Rusia, au fost reținuți pentru că au transmis informații autorităților ucrainene, a anunțat miercuri Garda Națională a Rusiei.
Muncitori de la Zaporojie au dat informații Ucrainei
Garda Națională a declarat că a împiedicat ceea ce a numit „acțiuni ilegale” care amenințau securitatea centralei și i-a arestat pe cei doi angajați, despre care a spus că au transmis informații forțelor armate ucrainene cu privire la locația personalului și a echipamentelor de pe amplasament.
De asemenea, Garda Națională a declarat că a reținut o a treia persoană care a încălcat procedurile de acces la uzină, descriind-o într-o declarație ca fiind „un complice al Forțelor Armate ale Ucrainei, care a transmis coordonatele mișcării coloanelor de echipamente rusești”.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.
Centrala nucleară, capturată de ruși
Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de trupele rusești în luna martie. Ea rămâne aproape de linia frontului și a fost supusă unor focuri de armă repetate în ultimele săptămâni, ridicând temerile privind un dezastru nuclear. Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei.
Personalul ucrainean continuă să opereze reactoarele. Săptămâna trecută, un tehnician ucrainean de la fața locului a declarat pentru Reuters că personalul lucrează sub o presiune uriașă, în condițiile în care trupele rusești puternic înarmate patrulează în toate părțile sitului, dar că au rămas pentru a se asigura că nu va avea loc un dezastru nuclear de tip Cernobîl.
Vladimir Rogov, un oficial din cadrul administrației instalate de Moscova în partea ocupată de Rusia din regiunea Zaporojie, a declarat că alte două persoane – un agent de securitate și un inginer – au fost reținute la 17 august și au fost acuzate că au ajutat forțele ucrainene să vizeze atacuri asupra centralei.
Ucraina neagă că a bombardat situl și spune că Rusia îl folosește ca scut pentru a-i permite să lanseze atacuri pe teritoriul din jur.
Organizația Națiunilor Unite a solicitat demilitarizarea zonei, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică, organismul său de supraveghere nucleară, încearcă să obțină acces la aceasta.