Document de la BNR: iată cele două mari riscuri ce pot pune în genunchi economia României

de: Mădălina Bahrim
23 06. 2022

Banca Națională tocmai a publicat cel mai recent Raport de Stabilitate, iar veștile nu prea sunt bune. BNR anticipează o serie de riscuri la adresa stabilității noastre economice, cauzate cu precădere de războiul sângeros din Ucraina.

Potrivit Băncii Naționale, ar fi vorba în special de două mari riscuri: incertitudinile la nivel global și deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne.

„Riscurile la nivel global au înregistrat o creștere importantă, iar incertitudinea a fost amplificată subtanțial de la declanșarea războiului în Ucraina, generând presiuni suplimentare asupra prețurilor la energie, combustibili și materii prime.

Prețurile la energie au înregistrat noi maxime după începerea războiului în Ucraina, cu efecte asupra securității energetice, în special în situația unor posibile perturbări pe viitor asupra accesului la gaze naturale și petrol.

Pe termen scurt, capacitatea de diversificare a importurilor este redusă, însă pe termen mediu și lung alte posibile măsuri sunt stimularea producției de energii curate și eficiente, stabilirea unor praguri pentru stocarea gazelor naturale și realizarea de investiții în această direcție, inclusiv pentru creșterea eficienței energetice.

O parte din efecte s-au resimțit imediat pe piețele financiare, determinând creșteri ale volatilității. În plus, în contextul unui nivel deja ridicat al datoriilor publice, atât pentru economiile avansate, cât și pentru cele emergente, măsurile necesare pentru sprijinirea categoriilor vulnerabile pot fi semnificative, generând o presiune fiscală adițională”, explică BNR.

Plătim scump efectele războiului

În plan intern, veștile ar fi fost foarte bune, dar efectele războiului lovesc puternic și din această perspectivă, avertizează BNR. Deși situația pe 2021 arăta bine, chiar dacă veneam după luni bune de pandemie și restricții, apariția problemelor de ordin geopolitic îi determină pe analiști să observe o deteriorare a perspectivei.

„Contextul macroeconomic intern s-a îmbunătățit pe parcursul anului 2021, însă perspectivele pentru perioada următoare indică o deteriorare, similar evoluțiilor așteptate pe plan internațional. Creșterea economică s-a situat la 5,9 la sută în anul 2021, sub așteptări, în condițiile temperării revenirii economice în ultimul trimestru al anului.

Principalele riscuri la adresa creșterii economice sunt generate de ascensiunea incertitudii la nivel global, în special pentru economiile emergente, atât pe fondul războiului din Ucraina, cât și al evoluțiilor ascendente semnificative ale prețurilor, în special la energie și materii prime”, transmite instituția.