23 iun. 2022 | 07:31

Se întâmplă la pompă și afectează toți românii: scade prețul la benzină și motorină, oficial

ACTUALITATE
Se întâmplă la pompă și afectează toți românii: scade prețul la benzină și motorină, oficial

După o săptămână de presiuni din partea președintelui PSD, Marcel Ciolacu, premierul României a confirmat o reducere a prețului la carburant. Nu va fi însă vorba de plafonare, așa cum sperau social-democrații.

Scade prețul la benzină și motorină în România. În contextul valului masiv de scumpiri de pe meleaguri mioritice, aceasta ar putea fi cea mai bună veste a acestei săptămâni din partea oficialităților române. Tariful la pompă ar putea scădea cu aproximativ un leu/litru, dar este important de reținut că mai există câteva particularități care trebuie bătute în cuie.

Prețul la benzină și motorină, redus la pompă

În ultima săptămână, s-au vehiculat mai multe mecanisme legate de reducerea costurilor la carburanți. S-a discutat de posibilitatea reducerii accizelor și a TVA-ului la benzină și motorină. Aparent, practica respectivă nu este în concordanță cu normativele Comisiei Europene și ar putea duce la sancțiuni. Oficialii social democrați au sperat la o plafonare a prețului, cum s-a întâmplat în Ungaria. Nici această variantă nu se va materializa, din păcate.

În schimb, este vorba de o compensare. Particularitățile sistemului care ar trebui să se reflecte într-o reducere cu un leu a prețului vor fi detaliate astăzi, cu mențiunea că mecanismul va beneficia de aprobările necesare până la finele acestei luni și va fi aplicat pentru cel puțin 3 luni, de la 1 iulie la 30 septembrie. Tot în luna septembrie, se va decide dacă mecanismul de compensare va fi prelungit.

În teorie, se vehiculează și un scenariu extrem de improbabil prin care o parte din compensarea de aproximativ un leu să fie asumată de Guvernul României, în timp ce partea cealaltă să vină de la companiile din industrie prin reducerea profitului. Practic, se dorește ca statul să acorde o reducere de 50 de bani din prețul actual al benzinei și motorinei, în timp ce 50 de bani să plece din buzunarul companiilor petroliere, în cazul în care acestea își dau acordul pe marginea subiectului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele