Dispar banii de la bancomat: greșeala care te lasă falit, fără să-ți dai seama

de: Mădălina Bahrim
03 05. 2022

Mulți dintre noi, atunci când folosim ATM-urile, ne bazăm la nivel de securitate doar pe măsurile adoptate de instituțiile bancare respective, fără să conștientizăm faptul că niște gesturi banale ale noastre ne pot sabota finanțele și ne pot lăsa faliți, în doar câteva secunde.

În ultimii ani, băncile au adoptat sisteme avansate de securitate, pentru a face față provocărilor tot mai mari venite din partea atacatorilor cibernetici, dar și pentru a ține pasul cu evoluția tehnologică fulminantă. Ceea ce nu știu mulți clienți este că oricât de performante ar fi sistemele de securitate ale băncilor, ele nu pot fi eficiente în fața unui comportament iresponsabil.

Dacă tu nu ești prima persoană care are grijă de banii tăi și nu ești atent cu operațiunile pe care le desfășori, e foarte dificil ca un sistem să acopere aceste erori și să te protejeze. Prin urmare, atunci când folosești ATM-ul, ar trebui să ai în vedere un aspect deosebit de important, care constituie printre cele mai frecvente modalități prin care escrocii te pot lăsa fără bani. Este vorba despre verificarea temeinică a tastaturii.

De ce să verifici tastatura, înainte de a folosi un ATM

În principiu, dacă ATM-ul se află în interiorul unei bănci, nu ar trebui să-ți faci griji, deoarece este foarte bine protejat și urmărit video, șansele ca el să fie sabotat de atacatori sunt extrem de reduse. Ar trebui să ai mare grijă însă la bancomatele amplasate în locuri slab circulate și luminate, unde escrocii pot monta cu ușurință sisteme care pot copia datele tale bancare și care te pot lăsa fără economiile de-o viață.

Ca să nu cazi în plasa lor, dacă trebuie neapărat să folosești un astfel de ATM, verifică-i tastatura înainte de a introduce cardul și de a tasta PIN-ul. Escrocii pot monta o dublură a tastaturii, care îți copiază datele. În mod normal, o tastatură sigură nu ar trebui să se miște. Dacă o miști în lateral, în sus sau o poți trage spre tine, cel mai probabil vorbim despre o dublură aplicată și ar fi cel mai bine să anunți autoritățile, la 112 și să nu folosești acel ATM.

Iată, prin urmare, cât de simplu poți fi păcălit și, totodată, cât de ușor este să te pui la adăpost și să elimini riscul de a rămâne fără bani în cont! Nu te grăbi și acordă câteva secunde acestui detaliu! Ar putea face diferența dintre o escrocherie și securitatea ta financiară.