Descoperire științifică uluitoare: ce indică ochii despre sănătatea ta, cum verifici

de: Ozana Mazilu
28 01. 2022

Diagnosticul timpuriu, precis și simplu este important în aproape orice afecțiune de sănătate pe care ai putea s-o numești, inclusiv bolile de inimă. O nouă cercetare sugerează acum că scanările oculare simple ar putea identifica pacienții cu un risc crescut de probleme cardiovasculare mai târziu în viață. Iată cum ne ajută ochii noștri.

Dacă această metodă de diagnostic poate fi dezvoltată, ar fi o mare inovație – aceste scanări sunt rapide, non-invazive și de încredere și, cu cât riscul de boli cardiace poate fi identificat mai devreme, cu atât medicii și pacienții lor pot face mai multe pentru a ajuta la prevenirea acesteia.

Cheia noii abordări este un algoritm de deep learning – un tip de metodă de învățare a inteligenței artificiale (AI), bazată pe rețele neuronale, care poate fi antrenat pe seturi mari de date, pentru a identifica modele specifice.

Ochii ne arată dacă vom avea probleme cu inima

În acest caz, cercetătorii au instruit algoritmul să caute mici modificări ale vaselor de sânge din retină, o legătură care a fost deja discutată pe larg în literatura medicală înainte.

Într-o nouă lucrare care descrie rezultatele, echipa raportează că instrumentul lor a fost capabil să prezică riscul viitorului infarct miocardic cu o precizie de aproximativ 70%.

„Sistemul AI are potențialul de a identifica persoanele care participă la un screening oftalmologic de rutină și care prezintă un risc viitor mai mare de boli cardiovasculare. Astfel, tratamentele preventive ar putea fi începute mai devreme, pentru a preveni bolile cardiovasculare premature”, spune Chris Gale, profesor de medicină cardiovasculară la Universitatea din Leeds, din Marea Britanie.

Pentru a construi instrumentul, scanările retiniene și scanările cardiace de la 5.663 de persoane din baza de date Biobank din Marea Britanie au fost analizate prin intermediul unui software de calculator, cu sistemul programat pentru a lega variațiile dintr-o scanare cu variațiile din cealaltă.

„Bolile cardiovasculare, inclusiv atacurile de cord, sunt principala cauză de deces precoce la nivel mondial și al doilea cel mai mare ucigaș din Marea Britanie”, spune Alex Frangi, profesor de medicină computațională la Universitatea din Leeds.