Descoperire arheologică importantă în Apuseni, din Eneolitic și Epoca Bronzului: detalii despre cei care au locuit, înainte de daci, pe teritoriul țării noastre
Munții Apuseni par a fi un mini leagăn al civilizației, atunci când vorbim despre teritoriul țării noastre. De-a lungul timpului, aici au fost făcute foarte multe descoperiri arheologice de importanță majoră.
Urme ale unor locuințe aparținând civilizațiilor timpurii din Epoca Bronzului, dar și din Eneolitic, au fost descoperite recent. Se estimează că acestea ar fi vechi de aproximativ 5.000 de ani.
Arheologi din patru țări au participat la săpăturile din Apuseni
Deschis în urmă cu trei ani, șantierul arheologic a adunat laolaltă specialiști din patru țări care au făcut tot posibilul să-și continue munca abandonată din cauza pandemiei de Covid-19. Descoperirea a fost ajutată și de tehnologia cu radiocarbon (LIDAR) și detaliază, cel puțin în linii mari, cum trăiau oamenii de dinaintea dacilor, pe teritoriul unde astăzi se află țara noastră.
„Pentru mormântul săpat în 2019, după ce a fost dusă o probă în laborator, avem o dată precisă, este undeva la o vechime totală de 4.600 de ani – 4.700 de ani, deci din circa 2.600 – 2.500 î.Hr. O vechime apreciabilă, dar considerăm noi că nu face parte din cele mai vechi morminte de aici. Este probabil ca mormântul descoperit în acest an, unul colectiv, să fie mai vechi decât acesta, probabil cu 200 de ani chiar, şi să urcăm începuturile acestui monument funerar către anul 2.900 – 3.000 î.Hr. Populaţia preistorică din zona munţilor Apuseni, din zona Râmeţ, poate fi cu siguranţă atestată ca având o vechime de 5 milenii”, a declarat arheologul Horia Ciugudean.
„S-a lucrat intens, timp de două luni, cu rezultate mai mult decât importante, spectaculoase chiar. Dacă în 2019 se săpase cam aproximativ un sfert din movila respectivă, cu diametrul de circa 16 metri, acum s-a reuşit terminarea primului sector şi continuarea unui al doilea cadran, astfel cam jumătate din această movilă este în întregime cercetată. Au fost descoperit două orizonturi de înmormântări.
Înmormântări care aparţin orizontului vechi, adică începutul epocii bronzului, morminte de înhumaţie, cu schelete depuse în poziţie chircită. Mai mult chiar, mormântul central este un mormânt colectiv. Doi indivizi au fost cel puţin îngropaţi în acest mormânt şi nu în poziţia anatomică. Oasele sunt aranjate, ceea ce ar putea indica că au fost aduşi dintr-un alt punct şi reînhumaţi aici”, a mai declarat Horia Ciugudean.
Tehnologia LIDAR a fost folosită în Munții Apuseni în cadrul proiectului MARBAL (Mortuary Archaeology of the Ramet Bronze Age Landscape – Arheologia mortuară în Epoca Bronzului în arealul Râmeţ), organizat de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, în parteneriat cu Hamilton College (SUA), dar şi cu McDonald Institute Cambridge (Marea Britanie).