Decizie importantă la nivel politic în Ucraina. Parlamentul a votat

de: Cătălina Burghelea
31 05. 2022

Avocatul Poporului din Ucraina a fost demis. Parlamentul de la Kiev a votat demiterea însărcinatei cu drepturile omului în Rada Supremă, Liudmila Denisova, pe motiv că a eşuat să îşi îndeplinească principalele atribuţii. Moțiunea de cenzură a fost adoptată cu 234 de voturi. Comisarul a spus că decizia de a o concedia a fost inițiată de biroul președintelui Volodimir Zelenski.

Decizia luată de Ucraina din cauza războiului

Parlamentul ucrainean a adoptat, cu o majoritate covârşitoare, moţiunea de cenzură împotriva Liudmilei Denisova. Au fost 234 de voturi „pentru”, 9 „împotrivă” şi 28 de abţineri.

Rada Supremă a Ucrainei a concediat-o pe avocata Poporului, Liudmila Denisova, cu aproape un an înainte de încheierea mandatului său, din cauză că nu a reușit să ajute la organizarea coridoarelor umanitare și invocând alte presupuse inacțiuni legate de invazia Rusiei. Parlamentarii Yaroslav Zhelezniak și Oleksi Honcharenko au spus că moțiunea a fost aprobată marți, 31 mai.

„Doamna Denisova şi-a exercitat cu greu autoritatea de a organiza coridoare umanitare, de a proteja şi de a face schimb de prizonieri, de a se opune deportării oamenilor şi copiilor din teritoriile ocupate şi altor activităţi legate de drepturile omului”, a explicat Pavlo Frolov, deputat al Radei Supreme.

Liudmila Denisova

Avocatul Poporului, demis pentru eșecul culoarelor umanitare și schimbul de prizonieri cu rușii

Viceprim-ministrul Irina Vereşciuk a condus organizarea coridoarelor de evacuare a civililor ucraineni şi a negociat mai multe schimburi de prizonieri. Frolov a adăugat că decizia de a solicita demiterea lui Denisova a survenit după întâlnirea partidului aflat la guvernare în Rada Supremă, condusă de consilierul prezidenţial David Arahamia.

„Tocmai am aflat că Biroul Președintelui intenționează să declare o moțiune de cenzură împotriva mea mâine (n.r. – marți, 31 mai)”, a spus Denisova, adăugând că Rada Supremă nu este mulțumită de activitățile sale în calitate de comisar pentru drepturile omului.

Liudmila Denisova consideră ilegale astfel de acțiuni ale autorităților și a spus că fiica ei a fost deja chemată la audieri de trei ori. Potrivit acesteia, decizia de a o concedia ar fi fost luată după o întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski.

Presa ucraineană este nemulțumită de Liudmila Denisova

Anterior, presa ucraineană și-a exprimat îngrijorarea și indignarea față de retorica rapoartelor comisarului Radei Supreme pentru drepturile omului, Liudmila Denisova, despre violurile și crimele comise de ocupanții ruși în timpul războiului. În acest sens, zeci de jurnalişti au făcut apel către Avocatul Poporului să ajusteze comunicarea în conformitate cu etica difuzării unor astfel de informaţii sensibile.