31 mai 2022 | 13:24

Zelenski, apel către liderii europeni: „De ce depindeți de Rusia și vă lăsați presați de ea? Ar trebui să fie invers”

ULTIMA ORĂ
Zelenski, apel către liderii europeni: „De ce depindeți de Rusia și vă lăsați presați de ea? Ar trebui să fie invers”

Volodimir Zelenski vine cu un nou apel la UE. Liderul de la Kiev le cere liderilor europeni să încheie disputele interne şi să adopte un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care să includă și embargoul petrolului.

Președinetele Ucrainei, nouă solicitare către Uniunea Europeană. Ce spune Zelenski

„Rusia nu vrea să vadă un Consiliu European unit la aceste întâlniri, ci 27 de state divizate şi separate care nu se mai pot reuni. Sunt recunoscător pentru toată lumea care promovează al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi încearcă să îl eficientizeze. Cu toate acestea, din păcate, încă nu a fost aprobat din anumite motive. De ce depindeţi voi de Rusia, de ce vă lăsaţi presaţi de ei şi nu este tocmai invers? Rusia trebuie să depindă de voi.

Numai printr-o unitate şi mai mare putem găsi soluţii eficiente pentru tot ceea ce Rusia face împotriva noastră şi împotriva voastră. Dacă cineva scufundă o navă întreagă, una sau mai multe cabine nu pot spera să rămână la suprafaţă când restul se îneacă.

Europa trebuie să îşi arate puterea. Pentru că Rusia înţelege doar forţa ca argument. Este timpul ca voi să nu fiţi divizaţi, să nu fiţi fragmentaţi, ci un tot întreg”, este declarația făcută de Volodimir Zelenski la summitul de la Bruxelles.

Citește și: Rusia vrea să decupleze Ucraina de la centrala nucleară din Zaporojie. Ce condiție a impus ca să nu o facă

Pe de altă parte, UE a hotărât să adopte al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Totodată, blocul european condamnă ferm agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat Consiliul European la Bruxelles.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat: „Vrem să revenim la Consiliul European cât mai curând posibil pentru a aborda această excepție temporară și pentru a ne asigura că vom putea viza tot petrolul rusesc”.

Emmanuel Macron a salutat această mișcare, spunând: „Ca europeni, uniți și solidari cu poporul ucrainean, luăm noi sancțiuni decisive”.

Citește mai mult aici: Lovitură totală pentru Putin. UE va interzice trei sferturi din importurile de petrol rusești: ”Până la sfârșitul anului, ajungem la 90%”