Decizia dură luată de Germania, de teama unei crize energetice

de: Anca Lupescu
12 08. 2022

Clădirile publice din Germania nu vor avea voie să seteze încălzirea la peste 19 grade Celsius în toamnă și iarnă, pe fondul unei crize energetice în plină expansiune, a dezvăluit vineri ministrul german al Economiei și vicecancelarul Robert Habeck.

Germania, măsuri drastice

Într-un interviu acordat ziarului Suddeutsche Zeitung, Habeck a declarat că noi reglementări privind economisirea energiei vor fi emise ca parte a Legii privind securitatea energetică. În plus față de interdicția anunțată anterior privind încălzirea piscinelor private, ministrul a declarat că „proprietățile publice, cu excepția, desigur, a spitalelor și a facilităților sociale – ar trebui să fie încălzite doar la 19 grade”.

Clădirile și monumentele nu vor mai fi iluminate pe timp de noapte și vor fi impuse restricții privind publicitatea luminoasă, potrivit ministrului.

„Mai multe economii sunt necesare și în mediul de lucru”, a declarat Habeck, adăugând că au loc discuții cu autoritățile relevante.

Germania riscă să se confrunte cu o „iarnă a furiei” – mass-media

Ministrul a făcut anterior apel la oameni să reducă încălzirea, vizitele la saună și dușurile pentru a ajuta țara să își reducă dependența de energia rusească.

Noul său anunț a venit la câteva zile după ce Klaus Mueller, șeful autorității de reglementare a rețelei de electricitate din Germania, le-a spus familiilor germane să economisească cel puțin 20% din consumul lor normal de energie pentru a evita penuria de gaze până în decembrie.

„Dacă nu economisim mult și nu obținem combustibil suplimentar, vom avea o problemă”, a declarat Mueller săptămâna trecută pentru ziarul Welt am Sonntag.

Germania se pregătește pentru o criză energetică, în timp ce UE încearcă să reducă dependența blocului de energia rusă, pe fondul unui impas legat de acțiunea militară a Moscovei în Ucraina.

Prețul gazelor a crescut semnificativ în acest an, în principal din cauza sancțiunilor anti-Rusia și a scăderii livrărilor de gaze naturale rusești către Europa. Unele orașe germane au luat propriile măsuri drastice pentru a reduce consumul de energie.

Hanovra a ordonat oprirea apei calde în clădirile publice, în timp ce Duesseldorf intenționează să accelereze tranziția la luminile LED și să reducă temperatura apei din piscinele municipale interioare cu două grade Celsius.