De unde vine numele Windows din Microsoft Windows: ce înseamnă de fapt

de: Alexandru Puiu
12 02. 2022

Dacă citești aceste rânduri, sunt șanse foarte mari să fi petrecut la un moment dat câteva momente în fața unui sistem de operare Microsoft Windows. La prima vedere, s-ar putea să-ți fi format o opinie vizavi de justificarea denumirii de ”ferestre”. Realitatea s-ar putea totuși să te surprindă.

Microsoft Windows este cel mai popular sistem de operare din lume. A trecut atât de mult timp de când este pe piață încât pare să fi fost dintotdeauna. Windows se traduce ”ferestre” în limba engleză și, în cazul în care te gândești că ar fi putut purta orice alt nume, ai dreptate. Ca de fiecare dată, un întreg set de circumstanțe a fost necesar pentru a se ajunge la această referință.

De ce Windows este Windows

În 1981, Microsoft punea bazele unui sistem de operare pentru computere personale. Respectivul efort software era intitulat la acea vreme Interface Manager. Ideea era ca gigantul din Redmond să aducă o interfață prietenoasă peste clasicul MS DOS, un precursor definit doar prin comenzi tastate cu alb pe un ecran negru, linii de comandă.

Conceptul de bază al Interface Manager era intitulat multitasking, posibilitatea de a rula mai multe programe concomitent în cadrane individuale afișate pe ecran unul lângă altul sau unul pe altul. Nu era sub nicio formă o idee originală. Fusese inventată anterior de Xerox Parc pe computerele sale Alto și Star și finisată ulterior de Apple pe primul Macintosh. În aceeași perioadă, la începutul anilor 80, mai mulți giganți lucrau la propriile sisteme de operare bazate pe ”ferestre”. IBM avea TopView, Digital Research crea GEM, iar VisiCorp punea bazele Visi On.

În acel set de circumstanțe și într-o piață ce părere să se aglomereze cu pași repezi în anii ce urmează, Microsoft a angajat un director de marketing intitulat Rowland Hanson cu zero experiență în tehnologie și IT. Lucrase anterior doar în cosmetice. El a fost omul care s-a gândit să întărească brandul Microsoft prin poziționarea cuvântului în spatele unor cuvinte scurte, sugestive, pe fiecare cutie, siglă, produs. Datorită lui, avem Microsoft Word, Microsoft Excel.

Printre sarcinile lui s-a numărat identificarea unui nume nou pentru Interface Manager. În acest scop, a citit cantități incomensurabile de documentație referitoare la viitorul PC-urilor, definite prin multitasking. În mod absolut inevitabil, acele documente avea de foarte multe ori cuvântul windows (ferestre) și windows manager (administrator de ferestre). Din acest motiv, s-a fixat pe Windows pentru produsul software oferit de Microsoft din cauza unui motiv cât se poate de superficial.

Hanson s-a gândit că, de fiecare dată când cineva va spune inevitabil ”windows”, indiferent dacă lucrează sau nu pe un sistem de operare al companiei fondate de Bill Gates, va face reclamă pentru Microsoft Windows. A funcționat.