De ce să nu-ți mai încarci telefonul până la 100%: ai făcut-o greșit până acum
Telefonul tău este cel mai puternic instrument de comunicare pe care îl ai, dar devine inutil dacă nu îi funcționează bateria așa cum ar trebui.
Mulți dintre utilizatori habar nu au cum să aibă grijă de bateriile telefoanelor din dotare, astfel încât să optimizeze durata de viață a acestora.
Spre exemplu, știai că în momentul în care închizi forțat toate aplicațiile ce rulează pe telefonul tău, îți pui în pericol bateria? Explicația este simplă: ca să închidă brusc toate aplicațiile din fundal, care te supără atât de mult, smartphone-ul tău va consuma mai multă energie, într-un mod brusc, ceea ce, în timp, ar putea duce la deteriorarea bateriei.
Sfaturi utile pentru a-ți încărca, în mod corect, telefonul
În plus, specialiștii în domeniu recomandă ca atunci când îți încarci telefonul, să eviți să îl aduci la 100%, mai ales dacă folosești un alt încărcător decât cel original (și recomandat), cu o tensiune diferită față de nivelul de suportabilitate al bateriei. Oricât de reconfortant ar fi gândul că ai o baterie de 100%, poate că ar trebui să te oprești la 80-90%.
„Bateriile vechi, pe bază de nichel, aveau un efect de memorie, ceea ce înseamnă că, dacă nu le încărcai de la 1 la 100%, înceapeau să uite care este capacitatea maximă. În ceea ce privește bateriile moderne cu litiu, cel mai mult stres este pus pe baterie atunci când sunt încărcate complet, sau, dimpotrivă, când ajung să fie descărcate complet; ambele reduc ciclurile de încărcare și ciclul general de viață al bateriei”, a declarat expertul Petri Hayrynen, de la HMD Global.
Hayrynen a explicat, de asemenea, că oamenii ar trebui să facă „încărcări scurte și dese, în timpul zilei”, în loc să încarce smartphone-urile în timpul nopții. „Odată ce bateriile ajung la 100%, vor începe să facă încărcări de curent, ceea ce înseamnă că telefonul va permite încărcării să scadă puțin și apoi să se reîncarce la 100%”, a mai scris el.
Sfatul specialiștilor este menții bateria undeva la 30%, lăsând-o să se descarce ocazional pentru a calibra senzorii. În acest fel, aceasta ar putea să aibă o durată de viață mult mai mare.
În mod evident, încărcarea bateriei la 100% aduce liniște sufletească, într-o oarecare măsură. În plus, uneori poate chiar nu ai timp să stai și să ții cont de aceste sfaturi. Însă atunci când timpul ți-o permite, nu le ignora.