De ce plătim RCA atât de scump: explicația e tipic românească. La noi, ca la nimeni, „merge și așa”

de: Mădălina Bahrim
20 07. 2022

Nu e un secret pentru nimeni faptul că șoferii români plătesc un cost piperat al polițelor RCA, dar și la CASCO și la polițele de locuință impuse de bănci. Acest fapt îi nemulțumește pe cei ce trebuie să scoată bani grei din buzunar, periodic, oamenii afirmând că nu-și explică aceste costuri. Ei bine, se pare că există, totuși, unele explicații.

Una dintre ele ar consta în faptul că societățile de asigurare din România au cel mai ridicat nivel al cheltuielilor din Europa, după cum ne indică ASF, într-un raport recent, iar acest aspect ar trebui să ne intereseze, dacă ținem cont de faptul că toate cheltuielile firmelor de asigurare se reflectă direct în prețul polițelor.

Așa se explică prețurile mari la asigurări

Astfel, în România a fost înregistrată cea mai mare valoare mediană a ratei cheltuielilor societăților de asigurare, de 56% (în anul 2020), urmată de Cehia (52%), Slovacia (51%) și Grecia (49%). La polul opus, se situa Luxemburg cu o mediană a ratei cheltuielilor de doar 14%.

Conform instituției, piața asigurărilor din România a înregistrat pe parcursul anului 2021 o creștere a riscurilor de lichiditate și solvabilitate, precum și a riscului de conduită. Tendința de creștere în ceea ce privește riscul de conduită a avut loc, în principal, ca urmare a celor 2 societăți de asigurare cu cote semnificative pe piața asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto: City Insurance și Euroins.

„Piața asigurărilor din Europa și-a dovedit reziliența și pe parcursul anului 2021, însă riscurile macroeconomice rămân una dintre principalele preocupări și în ceea ce privește sectorul asigurărilor. Astfel, conform tabloului de riscuri publicat de EIOPA (aprilie 2022), riscurile macroeconomice, cele referitoare la digitalizare și riscurile cibernetice se mențin la un nivel ridicat, în timp ce riscurile de subscriere și cele de profitabilitate și solvabilitate se situează, în continuare, la niveluri medii. În ceea ce privește solvabilitatea sistemului european de asigurări, EIOPA evaluează o îmbunătățire în ceea ce privește poziția grupurilor de asigurare, în timp ce ratele SCR aferente societăților ce practică activități de asigurări generale și de viață au înregistrat o ușoară scădere”, conform Raportului ASF asupra stabilității piețelor financiare nebancare.