De ce nu poți alimenta cu motorină o mașină pe benzină, dar invers da. Detaliul care te împiedică să faci asta

de: Cojocaru Cristian
16 07. 2022

Mulți dintre noi am auzit de șoferi mai neatenți care au pus benzină într-o mașină pe motorină, însă invers niciodată. Află de ce acest lucru nu este posibil și în celălalt caz.

În cazul multor persoane, alimentarea cu carburant a mașinii reprezintă o adevărată aventură, mai ales dacă pun combustibilul nepotrivit, făcându-i să scoată din buzunare sume importante de bani. Cu atât mai mult acum când carburantul costă din ce în ce mai mult.

Probabil, în curând, mersul cu mașina va deveni un lux. Din cauza responsabilităților și problemelor care îi determină să nu fie atenți, unii șoferi au pus benzină în rezervorul mașinii diesel. Invers însă, acest lucru este imposibil, la mijloc fiind un detaliu important care te împiedică să faci acest lucru.

În cazul mașinilor din ultimii ani, gaura rezervorului este mai mică sau mai mare, pentru a împiedica șoferii neatenți să alimenteze cu combustibilul greșit. Așadar, dacă ai o mașină pe benzină, pompa de motorină nu va intra în rezervor. Invers însă, acest lucru te poate face să scoți sume impresionante de bani din buzunar.

Vezi și: Ce se întâmplă, de fapt, dacă ai pus benzină în loc de motorină. Ce va păți motorul după câteva minute

Motivul pentru care nu poți alimenta cu motorină o mașină pe benzină

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face ca și conducător al unei mașini diesel este să o alimentezi cu benzină. Atunci când benzina ajunge în rezervorul mașinii, ea va continua să ruleze câțiva kilometri, însă după ce motorina se va consuma în totalitate, benzina intră în motor iar acesta se va opri.

În cazul în care șoferul realizează imediat după aceea de greșeala comisă, el poate să golească rapid rezervorul și să alimenteze din nou mașina cu motorină. Pe de altă parte, dacă benzina ajunge în pompa de motorină din greșeală, atunci problemele serioase și costurile nu vor întârzia să apară.

De asemenea, depinde și de modelul mașinii deoarece unii șoferi au reușit să meargă un număr mai mare de kilometri, ajungând la destinație, doar că suma de bani scoasă din buzunar pentru reparații a fost una deloc de neglijat.

Pentru ca întregul parcurs al carburantului să fie curățat, este necesară golirea și spălarea conductelor de combustibil, a motorului, injectoarelor, pompei de benzină și restul pieselor, proces complex și de durată. Această greșeală poate determina șoferul să scoată câteva mii de lei din buzunar pentru a-și curăța mașina.

Vezi și: De ce să bagi benzină sau motorină doar dimineața sau seara târziu. Secretul știut de puțini șoferi