De ce nu mai poți să faci economie la energie, de fapt: explicația oficială, ”De unde să reducă mai mult?”

de: Alexandru Puiu
18 10. 2022

În ultima perioadă, s-a pus foarte mult presiuni pe români să facă economie la energie, să consume mai puțin curent pentru a avea facturi mai mici. În realitate, însă, mulți sunt la capătul puterilor când vine vorba de această ”economie”. Nu de puține ori, a devenit imposibilă, după cum atrage atenția și vicepremierul României.

Cu toate îndemnurile de la autorități pentru a economisi energie, vicepremierul României, Kelemen Hunor, a insistat în această săptămână pe faptul că multe dintre ele sunt nerealiste. Majoritatea românilor consumă oricum foarte puțin, chiar dacă au facturi fabuloase, iar în majoritatea cazurilor, statul român nu face o treabă foarte bună în a le întinde o mână de ajutor.

De ce nu poți să faci economie la energie, mai mult

”De unde să reducă mai mult?”, s-a întrebat retoric liderul UDMR și vicepremierul României, în contextul în care românii consumă în medie 100 kW de curent, care se traduc prin 4-5 becuri și un frigider. În opinia sa, în continuare sarcina economisirii cade pe spatele românilor, dar oamenii ar trebui lăsați să decidă singuri.

”Fac, încerc să fac, bineînțeles, cum încerc să cresc și copiii, să stingă lumina după ce ies din baie, să nu risipim energie. Fiecare familie și fiecare om, și eu cred în responsabilitatea oamenilor, nu trebuie să dai tu sfaturi și nu trebuie să dai indicații prețioase de la nivelul Guvernului, fiecare om este responsabil, că e vorba de buzunarul lui, e vorba de viața lui. Și atunci fiecare singur poate să decidă. Fiecare familie poate decide cum economisește energia electrică sau gaze sau cu ce se încălzește casa sau locuința”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit News.ro.

În același context, oficialul a menționat recomandările UE pe acest subiect. ”E o recomandare, o văd ca o recomandare și văd o oarecare lipsă de viziune. Și atunci spui: haideți să economisiți energie. Știți care e problema? Trebuie să vezi pentru cine transmiți acest mesaj, cine, cât consumă, cât consumă un olandez, cât consuma un neamț, cât consumă un spaniol, un francez, cât consumă un bulgar, un român și așa mai departe. Și atunci poți să-ți dai seama că unii au de unde să reducă mai mult, alții nu mai. În condițiile în care la noi se consumă lunar 100 de kW, până la 100 kW ce economie să facă, pentru bunul Dumnezeu? Asta înseamnă 4-5 becuri, frigider în casă. Atâta înseamnă. De acolo se pot transmite mesaje de acest gen, sună bine, e o recomandare și atât. Dar eu cred responsabilitatea fiecărui om”, a spus Kelemen Hunor, într-o intervenție la Prima TV, în cadrul emisiunii Insider Politic.