Se întâmplă cu taxele și impozitele românilor în 2023 și 2024: vestea mult așteptată care face diferența

Se întâmplă cu taxele și impozitele românilor în 2023 și 2024: vestea mult așteptată care face diferența

Autoritățile române sunt disperate să aducă mai mulți bani la bugetul de stat, mai ales pentru a susține seria stufoasă de măsuri menite să întindă o mână de ajutor pentru românii vulnerabili din punct de vedere financiar. În acest context, nu ar trebui să vină ca o surpriză tensiunile din piață legată de impozitele și taxele pregătite de Guvern pentru anul viitor.

În cazul în care îți făceai griji legate de creșterea impozitelor și taxelor în România, ministrul Finanțelor a venit cu câteva mențiuni importante legate de planul legislativ pentru următorii doi ani. Înainte de a insista pe faptul că nu se vor face majorări de taxe în 2023 și 2024, Adrian Câciu a insistat pe faptul că, cel puțin la finele anului viitor, țara noastră se va bucura de o creștere economică.

Impozitele și taxele în 2023 – 2024, în România

“Nu pentru 2023 şi 2024. Avem şi analiza făcută de Comisia Europeană. Sunt cele care s-au stabilit în ajustarea fiscală care a avut la jumătatea acestui an. Reforma fiscală a fost validată de Comisia Europeană. Cum trecem peste această perioadă? Nu renunţăm la reforme dacă vreţi ca la sfârşitul acestei perioade să fim într-adevăr un stat rezilient, cu o economie rezilientă şi să nu mai fim vulnerabili la fiecare bătaie de vânt inflaţionistă sau de altă natură. Nu vor fi creşteri de taxe…nici nu au fost creşteri, au fost eliminarea unor excepţii, dacă vrem să fim sinceri până la capăt”, a explicat Adrian Câciu.

În opinia oficialului, recesiunea tehnică preconizată pentru lunile următoare și anii următoare nu ar trebui percepută ca un element apocaliptic, deși reprezintă un motiv de îngrijorare, mai ales în cazul României.

“Trebuie să ne pregătim să nu vedem recesiunea tehnică ca un element apocalipitic. Vom ieşi pe creştere economică şi în 2023. Trebuie să ai doar dozajul necesar astfel încât să compensezi efectele acestor presiuni recesioniste care îţi vin din spate. Compensarea se face prin elemente de compensare a erodării puterii de erodare la cetăţeni, erodarea puterii de cumpărare la companii prin tot felul de instrumente de politică fiscal-bugetară, sprijinul companiilor foarte bine ţintit, pe de o parte pe costurile de energie, iar pe de altă parte pe costurile pe care le implică investiţiile în economie.

Mai sunt elemente de prudenţă bugetară pe care trebuie să le ai în vedere. Ne comparăm inflaţia de acum cu cea de acum 19 ani când eram undeva la acelaşi nivel. Acum 19 ani inflaţia era în scădere de vreo patru ani. În mod corect ar trebui să ne comparăm cu 1996 când a început creşterea de inflaţie. Suntem în politica pe care trebuie să o facem în moment expansionist al inflaţiei nu în moment în care inflaţia oricum scade şi atunci ai un spaţiu fiscal mai mare”, a mai explicat ministrul Finanţelor.