De ce e mai bine să dormi cu partenerul, decât singur: ce spun cercetătorii

de: Iulia Kelt
13 06. 2022

În cazul în care nu știai, chiar și atunci când dormi adânc, creierul tău nu este complet oprit, astfel că poate reacționa la stimuli externi.

Sunetul sforăitului, dar și alte zgomote, îți pot întrerupe somnul. Cu toate astea, există și o veste bună: noi cercetări sugerează că împărțirea patului, în timpul somnului, ar putea să rezulte într-o noapte mult mai odihnitoare.

Studiile se referă la acele dăți când alegi să dormi cu partenerul tău, nu neaparat la acelea în care dormi cu copilul.

Rezultatele se bazează pe răspunsurile date de mai bine de 1.000 de adulți din SUA și sugerează că partenerul tău de somn poate influența cât de bună îți va fi ziua următoare.

Te-ai putea simți mai puțin obosit dacă alegi să dormi cu partenerul tău

În comparație cu cei care au dormit singuri, participanții care au împărțit patul cu partenerul lor au raportat mai puțină oboseală și capacitatea de a adormi mai repede și de a dormi mai mult, în consecință.

Acest grup a avut, de asemenea, scoruri mai mici de depresie, anxietate și stres, decât cei care au dormit singuri.

„Dormitul cu un partener sau cu soțul/soția arată că există beneficii asupra sănătății somnului, inclusiv reducerea riscului de apnee în somn, severitatea insomniei în somn și îmbunătățirea generală a calității somnului”, a declarat psihiatrul Brandon Fuentes, de la Universitatea din Arizona.

Nu este clar dacă îmbunătățirile sănătății mintale se datorează beneficiilor somnului la comun sau a relației pe care o ai cu omul respectiv, însă.

În general, persoanele aflate în relații serioase prezintă o sănătate fizică și psihică mai bună decât cei care sunt singuri. Este greu de descifrat de ce se întâmplă asta. Există atât de multe variabile care influențează corpul și mintea, de-a lungul vieții, încât cercetătorii mai au încă multe de aflat.

Câteva studii au cercetat modul în care dormitul cu un partener influențează de fapt fazele neurologice cruciale ale somnului, cum ar fi somnul cu mișcare rapidă a ochilor, cunoscut su numele de REM.

Interesant este că cercetările limitate pe acest subiect au descoperit că cele două persoane, parte a unui cuplu, nu numai că își sincronizează mișcările în timpul somnului, dar își sincronizează și etapele somnului. Când cuplurile dorm în același pat, somnul lor de tip REM crește cu 10%, ceea ce reprezintă o îmbunătățire.