De când vom economisi, de fapt, gaze. Am primit termenul, scopul e să ieșim cu bine din iarnă

de: Mădălina Bahrim
06 08. 2022

Președinția cehă a Consiliului UE a anunțat, vineri, că de la începutul săptămânii viitoare întră în vigoare reducerea cu 15% a consumului de gaz în cadrul blocului comunitar.

Amintim că, în data de 26 iulie, miniștrii Energiei din UE au convenit asupra unui acord de reducere a consumului de gaz, pentru că blocul comunitar să economisească resurse pentru a depăși cu bine sezonul rece, în cazul în care Rusia stopează complet livrările. La acel moment, singură opoziție asupra acordului a venit din partea Ungariei, care nu susține măsura, considerând-o atât inutilă, cât și dăunătoare, nejustificată, și inaplicabilă.

„Reglementarea privind reducerea cererii de gaz a fost oficial adoptată. Textul va fi publicat în Jurnalul Oficial la începutul săptămânii viitoare și va întră în vigoare la o zi după publicare”, a precizat președinția Consiliului UE, într-un mesaj postat pe Twitter.

Unele țări europene au început deja să ia măsuri pentru a economisi energie. Ca referință, în Franța, magazinele care au aerul condiționat pornit sunt amendate cu 750 de euro, dacă sunt prinse cu ușa deschisă. De asemenea, conform unor anunțuri locale, se pare că Germania a decis sp stingă luminile de pe monumentele publice și să oprească fântânile, în timp cedușurile de la piscinele municipale și sălile de sport se fac cu apă rece.

În schimb, la noi atitudinea este alta. Autoritățile noastre ne transmit că nu trebuie să ne facem griji, fiindcă suntem foarte puțini dependenți de importurile energetice de la Moscova. La noi, „nu există măsuri administrative. Măsurile de bun simt, de a închide becul când ieși din camera”, a spus, de curând, edilul general al Capitalei, Nicușor Dan.

„Acum, România nu este nevoită să ia vreo măsură” 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu spune, la rândul sau că noi nu avem nevoie de măsuri care să reducă consumul. Totuși, el afirmă că România lucrează totuși la câteva scenarii prin care să respectăm solicitarea venită de la UE.

„De exemplu, dacă este depășită țintă asumată în față Comisiei Europene de umplere a depozitelor (ceea ce România a făcut până acum), atunci diferența cu care este depășită țintă se scade din cantitatea de gaze care trebuie redusă.   Mai mult, din procentul de 15% se scade consumul aferent industriei neenergetice.

Acum, România nu este nevoită să ia vreo măsură de reducere a consumului, deoarece gradul de umplere este mult peste cel asumat, iar nivelul producției interne asigura aprovizionarea clienților protejați (cei casnici, cei care produc energie electrică și termică, spitale, școli, etc).

Dacă se va ajunge la nivelul Uniunii Europene să se declare stare de alertă, atunci se va pune problema unei eventuale reduceri de consum de gaze naturale, dar, repet, nu pentru clienții protejați!”, a spus oficialul.

În acest moment, depozitele noastre de gaz sunt pline în proporție de 59%, ne spune ministrul Energiei.