După secetă, se dau bani de la stat românilor afectați de inundații: sumele, mai mari decât în 2021

După secetă, se dau bani de la stat românilor afectați de inundații: sumele, mai mari decât în 2021

Numeroase fenomene meteo extreme au pus stăpânire pe România, în ultima vreme. De la secetă, la inundații și alunecări de teren, toate au adus și continuă să genereze pagube însemnate fermierilor și gospodăriilor.

Doar că aduc pagube mari și Guvernului, respectiv bugetului public, de acolo de unde se vor debloca sume consistente pentru despăgubiri. Autoritățile de la București au decis să vină în sprijinul familiilor și persoanelor singure ale căror locuințe au fost afectate de inundații sau de alunecări de teren.

Anul acesta, sumele sunt mai generoase decât în trecut, prin urmare oamenii vor putea să-și acopere cea mai mare parte din pierderi sau chiar să-și recupereze întreg prejudiciul, după caz.

Concret, dacă ai fost afectat de un astfel de fenomen, trebuie să știi că, anul acesta, 6.000.000 de lei sunt alocați pentru sprijinirea familiilor şi persoanelor singure afectate de inundaţii. Prin comparație, în 2021 Guvernul a alocat, în același scop, suma de 5.000.000 lei.

Câți bani primești, concret

„Ajutoarele de urgenţă care se vor acorda familiilor sau persoanelor singure afectate de inundaţii, indiferent de veniturile acestora, vor fi:

-câte 10.000 de lei pentru cei ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de peste 75% (inclusiv);
-câte 7.000 de lei pentru cei ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50% (inclusiv) şi 75%;
-câte 4.500 de lei pentru cei ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 25% (inclusiv) şi 50%;
-câte 2.500 de lei pentru cei ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de până la 25%;
-câte 1.500 de lei pentru cei ale căror bunuri din locuinţă au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor. Acest ajutor se acordă suplimentar faţă de ajutoarele pentru afectarea locuinţei. De pildă, dacă locuința unei familii sau persoane a fost afectată în proporție de 60% și are și bunuri deteriorate de inundații sau alte fenomene meteo deosebite, aceasta va primi un ajutor total de 8.500 de lei”, conform explicațiilor avocatnet.ro.