Data de expirare a produselor alimentare, un reper „sfânt” pentru oameni: ce legătură are cu risipa alimentară

de: Iulia Kelt
25 07. 2022

Datele de expirare ale produselor sunt amănunte pe care oamenii din întreaga lume le iau foarte în serios. Se pare că această tendință duce, însă, la anumite probleme, după cum vom observa în cele ce urmează.

Un sistem de datare a produselor bazat pe știință ar putea ușura diferențierea alimentelor pe care le pot mânca în siguranță oamenii, de cele care ar putea fi periculoase.

Această confuzie legată de data de expirare a produselor alimentare, costisitoare

Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite raportează că, în 2020, o gospodărie americană medie și-a cheltuit 12% din venit pe alimente. Multe alimente sunt pur și simplu aruncate, în ciuda faptului că sunt perfect sigure pentru a fi mâncate.

Centrul de Cercetare Economică USDA raportează că aproape 31% din toate alimentele disponibile nu sunt niciodată consumate.

Sistemul actual de etichetare a alimentelor poate fi de vină pentru o mare parte din deșeuri. FDA raportează că această confuzie a consumatorilor, cu privire la etichetele produselor, este responsabilă pentru aproximativ 20% dintre alimentele irosite, costând aproximativ 161 de miliarde de dolari pe an.

Este logic să credem că etichetele cu datele de expirare sunt acolo din motive de siguranță, deoarece guvernul aplică reguli pentru includerea informațiilor despre nutriție și ingrediente pe etichetele produselor alimentare.

Aprobată în 1938, în SUA, și modificată în mod continuu de atunci, Legea privind alimentele, medicamentele și cosmeticele impune etichetelor alimentelor să informeze consumatorii despre nutriția și ingredientele din alimentele ambalate, inclusiv cantitatea de sare, zahăr și grăsime pe care le conține.

Cu toate acestea, datele de pe acele pachete cu alimente nu sunt reglementate de Food and Drug Administration. Mai degrabă, vin de la producătorii de alimente, și s-ar putea să nu se bazeze pe știința siguranței alimentare.

Așadar, în lumina acestor informații și fără informații științifice care să certifice datele reale de expirare ale anumitor alimente, risipa va continua, fără niciun dubiu, din acest lucru rezultând o problemă majoră a deșeurilor, dar și una care ține de bugetul fiecărei familii, care va suferi modificări negative.