Prețurile vor exploda: la ce trebuie să ne așteptăm

Prețurile vor exploda: la ce trebuie să ne așteptăm

Prețurile vor crește în continuare. În țara noastră, deși inflația produselor alimentare a depășit 14.5% în iunie 2022 vs iunie 2021, aceasta se află la puțin peste 80% din creșterea prețurilor produselor ne-alimentare, existând încă potențial de creștere.

Potrivit unei analize a Allianz Trade, prețurile produselor agricole ar urma să se majoreze cu încă 22,9% în 2022, la nivel european. Astfel, în zona euro, un coș cu mâncare s-a scumpit cu 243 de euro față de anul trecut.

”Dintre cauzele acestei evoluții mai lente am putea considera impactul produselor agricole, însă acesta ar trebui să se facă simțit mai mult în lunile iulie-august. De asemenea, puterea marilor lanțuri de magazine în comerțul cu amănuntul rămâne covărșitoare, având capacitatea de a influența intensitatea ajustărilor de preț până la un anumit punct. Seceta și perturbările, întârzierile din lanțurile de aprovizionare de data aceasta chiar pe canalul de transport cu cereale vor continua să pună presiune asupra prețurilor produselor alimentare. În acest context, pentru companiile din domeniu ne așteptăm la cifre de afaceri mai mari sub impulsul inflației, nu al volumelor și la profituri în scădere în încercarea de a menține volumele tranzacționate”, a spus Mihai Chipirliu, CFA – Risk Director – Allianz Trade, citat de Profit.ro.

Prețurile explodează

Aceeași analiză mai menționează că retailerii au transferat echivalentul a 75% din creșterile trecute ale prețurilor de producție asupra consumatorilor, calculând că inflația alimentelor ar costa consumatorul european 243 de euro în plus pentru același coș de produse alimentare comparativ cu 2021, cu estimări cuprinse între 200 și 250 de euro în cele mai mari patru piețe de consum din Europa.

Potrivit prognozei Băncii Mondiale pentru prețurile mărfurilor agricole, prețurile cu amănuntul la alimente se vor plafona sau vor începe să scadă la începutul anului 2023.

Mai exact,  prețurile de producător au crescut cel mai mult la categoriile în care Rusia și Ucraina dețin cote importante pe piețele internaționale, cum ar fi uleiurile și grăsimile (+53%), produsele făinoase (+28%) și pastele (+19%). Pe anumite categorii de produse perturbarea a fost atât de puternică încât au apărut lipsurile (de obicei la uleiul de floarea soarelui) și a dus la creșterea prețului înlocuitorilor (uleiul de măsline).