Dacă vrei să-ți deschizi o afacere în România, păstrează-ți banii: mai bine lipsă, patronii vor fi din ce în ce mai săraci

de: Mădălina Bahrim
25 06. 2022

În contextul scumpirilor fără precedent din ultima perioadă, mulți români iau în calcul deschiderea unei afaceri care să le asigure venituri mai consistente. Doar că ideea ar putea să-i facă să cadă din lac în puț. Vin vremuri grele pentru mediul privat.

Cele mai recente sondaje realizate în rândul oamenilor de afaceri indică un pesimism în creștere. Businessul va avea de suferit în perioada următoare. Pe afaceri apasă presiuni similare ca în cazul populației de rând, iar managerii au și responsabilitatea altor vieți de care trebuie să țină cont, respectiv angajații pe care-i au în subordine.

Cu o economie mondială în prag de recesiune, după cum afirmă unii analiști, cu tensiuni fără precedent în ultimele decenii la nivel geopolitic, acesta poate fi unul dintre cele mai nepotrivite momente să te lansezi în lumea afacerilor.

Desigur, decizia-ți aparține în totalitate, dar dar dacă ești hotărât să investești niște bani, ia-ți toate măsurile de precauție, fii prudent, informează-te și apleacă urechea la cei care deja se ocupă cu asta și sunt extrem de nemulțumiți.

Liderii afacerilor prevestesc vremuri grele

”Pandemia a perturbat piața muncii și lanțurile de aprovizionare, iar acum mediul geopolitic volatil exacerbează constrângerile legate de aprovizionare, sporește riscurile cibernetice, introduce sancțiuni care evoluează rapid și pune siguranța în prim-planul tuturor deciziilor.

În acest context, instabilitatea cauzată de războiul din Ucraina este unul dintre motivele pentru care directorii din ECE, și în special din România și Polonia, sunt mai îngrijorați decât colegii lor de la nivel global, iar organizațiile trebuie să-și adapteze strategiile de management al riscului pentru a-și atinge obiectivele de dezvoltare a afacerilor”, a declarat Mircea Bozga, Partener Auditul Riscului, PwC România.

Studiul „Global Risk Survey 2022” al celor de la Pwc arată că 36% dintre respondenții din regiune cred că veniturile lor vor scădea în următorul an din cauza riscurilor, în comparație cu doar 15% la nivel global.

Sondajul a fost realizat în rândul a 3.584 de directori generali și de risc, audit și conformitate la nivel global.