Dacă ai crezut că valurile de căldură din această vară au fost grave, un nou studiu are câteva noutăți tulburătoare despre căldura periculoasă din viitor

de: Ozana Mazilu
31 08. 2022

Iată ce ne spune noul studiu despre valurile de căldură din viitor și, mai important, despre impactul asupra oamenilor.

Pe măsură ce temperaturile globale cresc, oamenii de la tropice, inclusiv locuri precum India și regiunea Sahel din Africa, se vor confrunta probabil cu condiții periculoase de căldură aproape zilnic până la sfârșitul secolului – chiar dacă lumea reduce emisiile de gaze cu efect de seră, arată un nou studiu.

Latitudinile mijlocii, inclusiv SUA, se vor confrunta, de asemenea, cu riscuri tot mai mari. Acolo, numărul zilelor periculoase de căldură, marcate de temperaturi și umiditate suficient de ridicate pentru a provoca epuizarea termică, se preconizează să se dubleze până în anii 2050 și să continue să crească.

Valurile de căldură nu se vor opri

În cadrul studiului, oamenii de știință au analizat creșterea populației, modelele de dezvoltare economică, opțiunile energetice și modelele climatice, pentru a proiecta modul în care nivelurile indicelui de căldură – combinația de căldură și umiditate – se vor schimba în timp.

Indicele de căldură indică momentul când este probabil ca o persoană să atingă un prag de epuizare termică. Serviciul Național de Meteorologie definește „periculos” ca un indice de căldură d 39,4 grade Celsius și „extrem de periculos” ca 51,7 grade Celsius. Dacă o persoană ajunge să îndure temperaturi „extrem de periculoase”, asta poate duce la insolație. La acel nivel, ai câteva ore pentru a obține asistență medicală pentru a-ți răcori corpul sau vei muri.

Cu toate astea, condițiile cu indicele de căldură „extrem de periculos” sunt aproape nemaiauzite astăzi. Se întâmplă în câteva locații din apropierea Golfului Oman, de exemplu, poate pentru câteva zile într-un deceniu. Dar șansele pentru numărul de zile „periculoase” cresc pe măsură ce planeta se încălzește. Probabil că vom avea aproximativ aceeași variabilitate a vremii ca și astăzi, dar totul se întâmplă pe lângă o temperatură medie mai ridicată. Deci, probabilitatea unor condiții extrem de calde crește.