30 aug. 2022 | 15:13

Schimbările climatice sunt ireversibile: ce regiuni sunt deja condamnate, conform ultimelor studii

ACTUALITATE
Schimbările climatice sunt ireversibile: ce regiuni sunt deja condamnate, conform ultimelor studii

Unul dintre cele mai periculoase aspecte ale schimbărilor climatice este că multe dintre efectele acestora sunt întârziate și vor continua să se întâmple. Schimbările climatice sunt astfel ireversibile.

Estimările consecințelor sunt de obicei destul de imprecise, dar o nouă lucrare susține că abordează acest lucru pentru o măsură importantă: cantitatea de gheață se va pierde din cauza încălzirii care a avut loc deja.

Publicată în Nature Climate Change, cercetarea unei echipă condusă de profesorul Jason Box a calculat că 110 trilioane de tone de gheață din Groenlanda sunt destinate să se topească și să curgă în mare – chiar dacă încălzirea globală s-ar opri la nivelul actual. Pur și simplu, verile au devenit prea calde pentru o mare parte din gheața din jurul periferiei enormei insule. Nu se depune suficientă zăpadă nouă pentru a înlocui ceea ce se pierde.

Schimbările climatice nu mai pot fi oprite

Acest lucru va continua chiar dacă emisiile de combustibili fosili și alte surse de gaze cu efect de seră induse de om s-ar opri mâine. Deoarece acest lucru nu se va întâmpla, topirea reală va fi mult mai mare.

„În mod realist, vom vedea aceste efecte mai mult decât dublate în acest secol”, a declarat Box, de la National Geological Survey din Danemarca și Groenlanda, într-un comunicat.

Puține creiere umane pot concepe 110 trilioane de tone de orice. În consecință, autorii studiului au pus cifra în context explicând că este suficientă apă înghețată pentru a ridica nivelul oceanelor cu 27,4 centimetri. S-ar putea să nu vi se pară prea înfricoșător până nu vă amintiți că totul este pe o singură insulă. Calota de gheață din Antarctica de Vest este aproape la fel de mare ca cea a Groenlandei, în timp ce omologul Antarctic de Est conține la fel de multă gheață.

„În scenariul previzibil în care încălzirea globală va continua, calota de gheață a Groenlandei va contribui la creșterea nivelului mării. Când luăm anul de topire extremă 2012 și îl considerăm ca o climă constantă medie ipotetică la sfârșitul acestui secol, pierderea de masă din calota glaciară a Groenlandei se dublează cu peste 78 cm”, a adăugat Box.

Între timp, o mulțime de lanțuri muntoase pierd și ele zăpadă, pe lângă creșterea produsă de expansiunea termică a apei care se află deja în ocean. Toate acestea înseamnă că multe zone joase, inclusiv câteva orașe întregi, sunt deja condamnate.