Cum vezi dacă patronul tău este pe „lista rușinii” la ANAF. Totul este la îndemână acum

de: Mădălina Bahrim
04 04. 2022

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), va publica luna aceasta lista rușinii, pe care se vor afla societățile comerciale din țara noastră ce nu și-au achitat dările către stat, conform prevederilor legale în vigoare.

Pe această listă publicată în aprilie, ANAF va include firmele românești care nu și-au achitat obligațiile fiscale către stat, în perioada ianuarie – martie 2022. Din fericire, datorită politicii transparente și digitalizării, cetățenii au acces liber la această bază de date. Prin urmare, dacă dorești să verifici situația angajatorului tău și dacă acesta se află pe lista rușinii sau dacă tu însuți ai o firmă și vrei să vezi dacă ai fost inclus aici, poți realiza verificarea foarte ușor.

Cum verifici cine se află pe „lista rușinii” la ANAF

Pentru început, trebuie să știi vă vei regăsi aici numai firmele care au datorii fiscale de la 100.000 de lei în sus.

Mai exact, lista datornicilor sunt publicate doar restanțele care depășesc următoarele sume:

a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori.

În cazul în care îți dorești să cauți o anumită firmă, poți realiza acest lucru online, din confortul propriei tale locuințe, accesând o anumită secțiune a site-ului oficial al ANAF, disponibilă la link-ul de AICI.

Amintim faptul că ”Lista ruşinii” este reglementată de Ordinul nr. 509/2019 pentru modificarea şi completarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 558/2016.

De asemenea, trebuie precizat și faptul că Fiscul va efectua modificări “în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal central operează, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii, în sensul eliminării din liste”.