ANAF se pune cu controalele pe aceste afaceri ale românilor. Nu mai e de glumit!

ANAF se pune cu controalele pe aceste afaceri ale românilor. Nu mai e de glumit!
ANAF se pune cu controalele pe aceste afaceri ale românilor.

ANAF (Agenția Naționale de Administrare Fiscală) și IM (Inspecția Muncii) încep controalele pentru combaterea muncii subdeclarate și nedeclarate, într-o operațiune de verificări denumită „Cronos”. În primă fază, operațiunea va demara la firme din anumite domenii de activitate! Iată care sunt afacerile vizate, la început!

ANAF se pune cu controalele pe aceste afaceri ale românilor

ANAF a anunțat că echipe mixte de inspectori de muncă și inspectori antifraudă fiscală vor începe campania de verificare „Cronos”. În primă fază, operațiunea de verificare va demara la firme din domeniul construcțiilor și HoReCa, dar și la saloane de înfrumusețare sau service-uri auto.

„În acest sens, echipe mixte de inspectori de muncă și inspectori antifraudă fiscală vor începe campania „Cronos” cu verificarea unui eșantion de firme specializate în domenii precum construcții și servicii conexe, HoReCa, întreținerea și repararea autovehiculelor, transport, gardă și protecție, înfrumusețare și întreținere corporală, alimentație publică, comerț, servicii de curățenie și altele”, a precizat ANAF în urmă cu puțin timp.

Controalele comune ale ANAF și IM vizează îndeosebi combaterea muncii nedeclarate și a muncii subdeclarate.

„Astfel, sunt vizate societățile care plătesc salarii subdeclarate față de media pe ramură, au un procent semnificativ de angajați cu salariul minim pe economie, au o cifră de afaceri mare, dar un profit declarat foarte mic, beneficiază de împrumuturi semnificative de la asociați fără venituri justificative pentru creditări sau înregistrează neconcordanțe între informațiile declarate privind tranzacțiile realizate și cele declarate de partenerii de afaceri. (…)

De asemenea, vor fi analizate livrări nedeclarate sau achiziții de bunuri și servicii care afectează TVA și impozitul pe profit, care pot cauza fraude fiscale, deoarece o bună parte a sumelor obținute din aceste fraude sunt utilizate pentru finanțarea muncii prestate fără forme legale, subdeclarată sau declarată parțial”, se menționează în comunicat.

Pe ce perioadă se va desfășura operațiunea de verificare demarată de ANAF

Această operațiune de verificare se va desfășura pe toată perioada în care autoritățile din România primesc bani de la PNRR. Prin urmare, este vorba despre o perioadă de câțiva ani, având în vedere că, cel puțin pe partea fiscală, există obiective în PNRR care ajung până în 2026.

„Controalele comune ale IM și ANAF se vor derula pe întreaga perioadă a PNRR și au vedere asigurarea accesului angajatului la sistemele de asigurare socială și alte instrumente de protecție socială, prin plata contribuțiilor aferente și reducerea decalajului fiscal la contribuțiile sociale obligatorii și la impozitul pe salarii și declararea muncii în rândul tuturor categoriilor de contribuabili”, au mai precizat autoritățile.

Potrivit PNRR, până la finalul primului trimestru al acestui an, ANAF și IM trebuie să contureze și să operaționalizeze acest plan comun de verificări, care stă la baza operațiunii „Cronos”.

Astfel, companiile care apelează la munca subdeclarată sau nedeclerată pentru a evita plata la stat a taxelor salariale, fie parțial, fie integral, riscă sancțiuni drastice din partea inspectorilor de stat.