Cum trăim cu Covid? Unde ar putea ajunge pandemia, conform experților
În timp ce a treia iarnă a pandemiei de coronavirus se profilează în emisfera nordică, oamenii de știință avertizează guvernele și populațiile obosite să se pregătească pentru alte valuri de COVID-19.
Noi valuri covid
Numai în Statele Unite, ar putea exista până la un milion de infecții pe zi în această iarnă, a declarat pentru Reuters Chris Murray, șeful Institutului pentru Măsurători și Evaluări în Sănătate (IHME), un grup independent de modelare de la Universitatea din Washington care a urmărit pandemia. Acest lucru ar însemna aproximativ dublul numărului zilnic actual.
În Marea Britanie și în Europa, oamenii de știință prevăd o serie de valuri de COVID, pe măsură ce oamenii petrec mai mult timp în casă în timpul lunilor reci, de data aceasta aproape fără restricții de mască sau de distanțare socială.
Cu toate acestea, deși cazurile ar putea crește din nou în lunile următoare, este puțin probabil ca decesele și spitalizările să crească cu aceeași intensitate, au declarat experții, ajutați fiind de campanii de vaccinare și de rapel, de infecții anterioare, de variante mai blânde și de disponibilitatea unor tratamente COVID foarte eficiente.
„Persoanele care prezintă cel mai mare risc sunt cele care nu au văzut niciodată virusul și nu a mai rămas aproape nimeni”, a declarat Murray.
Aceste previziuni ridică noi întrebări cu privire la momentul în care țările vor ieși din faza de urgență a COVID și vor intra într-o stare de boală endemică, în care comunitățile cu rate ridicate de vaccinare înregistrează focare mai mici, eventual în mod sezonier.
Mulți experți au prezis că această tranziție va începe la începutul anului 2022, dar sosirea variantei foarte mutante Omicron a coronavirusului a perturbat aceste așteptări.
Covid, o amenințare endemică
„Trebuie să lăsăm deoparte ideea de „s-a terminat pandemia?””, a declarat Adam Kucharski, epidemiolog la London School of Hygiene and Tropical Medicine. El și alții văd COVID transformându-se într-o amenințare endemică care încă provoacă o povară mare de boală.
„Cineva mi-a spus odată că definiția endemiei este că viața devine doar un pic mai rea”, a adăugat el.
Rămâne de văzut dacă va apărea o nouă variantă care să concureze subvariantele Omicron dominante în prezent.
Dacă această variantă provoacă, de asemenea, o boală mai gravă și este mai capabilă să se sustragă imunității anterioare, acesta ar fi „cel mai rău scenariu”, potrivit unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Europa.
„Toate scenariile (cu noi variante) indică potențialul unui val viitor de amploare la un nivel la fel de rău sau mai rău decât valurile epidemice din 2020/2021″, se arată în raport, bazat pe un model al Imperial College din Londra.