Pandemia de coronavirus nu s-a terminat! Anunțul a fost făcut chiar de un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Conform declarațiilor făcute de Margaret Harris, pandemia de COVID-19 s-ar putea încheia abia peste un an. În ultima săptămână, numărul infectărilor a crescut din nou.
Margaret Harris, purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a precizat că faza acută a pandemiei încă nu a trecut și să ne așteptăm la o creștere masivă a numărului de infectări. În unele regiuni ale globului, vaccinarea este incompletă, ceea ce oferă șansa virusului să se răspândească tot mai mult.
Deși în ultima lună, cazurile de COVID-19 au scăzut, de câteva zile, numărul acestora au început să crească în întreaga lume. Potrivit OMS, suntem abia la jumătatea pandemiei.
„Această pandemie este departe de a se termina”, a avertizat și directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la doi ani de la izbucnirea pandemiei.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a precizat și faptul că înmulţirea din nou a cazurilor de COVID-19 în lume se datorează și scăderii testelor de coronavirus. În ultimele săptămâni, restricțiile s-au ridicat.
Noul val de infectări este alimentat de subvarianta BA.2 a variantei Omicron. Experții susțin că BA.2 este mult mai contagioasă decât virusul SARS-CoV-2. În numeroase țări s-au ridicat măsurile anti-COVID-19, ceea ce a oferit virusului să se răspândească tot mai mult.
Până la 22 septembrie 2021, în România au fost administrate peste 9,9 milioane de doze de vaccin. Deși numărul de cazuri a crescut, ulterior, a existat o încetinire a procesului de vaccinare, ca urmare a refuzului unei părți a populației de a se vaccina.
Astăzi avem peste 2 milioane de cazuri de infectări, iar din 9 martie toate restricțiile au fost ridicate. O întrebare firească este ce se întâmplă cu dozele de vaccin rămase neutilizate. Răspunsul a fost dat de comandantul Institutului „Cantacuzino”, generalul Florin Oancea. Acum, România ar mai avea aproximativ 2 milioane de doze, toate având termen de valabilitate.
„Nu cunosc exact dacă există și alte spații rezervate dozelor de vaccin în țară. În București există cel puțin două. Noi, cei de la Institutul Cantacuzino, și cei de la Unifarm.
Pot afirma însă că noi suntem cel mai mare depozitar în această privință, fiindcă am avut și avem condițiile cele mai bune pentru așa ceva. Și vă pot asigura că dozele sunt bine mersi, la locul lor, în frigidere speciale. Nu vă pot spune cu exactitate ce număr de doze mai avem noi, aici, la Cantacuzino. Cred că sunt în jur de două milioane. Și Pfizer, și Astra Zeneca.”, a precizat medicul militar pentru impact.ro.