Cum te poate scăpa insolvența personală de rata la bancă? Poți să nu mai plătești deloc, se șterge datoria

de: Mădălina Bahrim
11 08. 2022

Pe fondul scumpirilor în cascadă pe piața dobânzilor, nu puți sunt românii care afirmă că le-a crescut considerabil povara financiară. Din fericire, există soluții pentru astfel de situații.

Până acum, românii știau, de exemplu, că pot solicita băncilor finanțatoare o amânare a plății ratelor de maximum nouă luni sau că pot cere schimbarea ROBOR cu IRCC, indicele aplicat automat creditelor noi, contractate după luna mai a anului 2019. Doar că, mai nou, s-a mai ivit o posibilitate, iar aceasta vine din partea Protecției Consumatorilor.

Reprezentanții instituției le recomandă oamenilor ce nu mai pot plăti ratele la bănci să apeleze la ANPC, fiindcă împreună cu specialiștii de aici au la îndemână acțiuni ce le pot fi de un real sprijin.

Care e noua soluție ce te poate salva, atunci când nu mai suporți rata la bancă

„Astfel, prin Direcția de Insolvență a Persoanelor Fizice din cadrul ANPC, consumatorii care au accesat credite, au acumulat datorii și nu le mai pot face față, pot apela la procedura specifică, de insolvență a persoanelor fizice, prevăzută de Legea nr. 151/2015.

În cadrul întâlnirii periodice a Comisiei de Insolvență la Nivel Central – organism care reunește reprezentanți ai ANPC, ai Ministerelor de Finanțe, al Muncii și Protecției Sociale, al Justiției și Oficiulului Național al Registrului Comerțului -, care s-a desfășurat pe 10 august 2022, cu participarea vicepreședintelui ANPC, Sebastian Hotca, au fost discutate condițiile actuale pe care le prevede Legea nr.151/2015 și posibilitățile amendării acesteia, în viitoarea sesiune parlamentară.

Acest demers este necesar pentru ca legislația în domeniu să fie actualizată, în conformitate cu evoluția economică a momentului, astfel încât un număr cât mai mare de consumatori să poată avea acces la cele trei tipuri de proceduri”, conform ANPC.

Trebuie reținut că prin apelarea la această procedură, datoriile persoanelor fizice pot fi reeșalonate pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire încă 1 an. Un aspect și mai interesant este acela că persoanele fizice care au peste vârsta standard de pensionare și au pierdut jumătate sau total capacitatea de muncă, pot beneficia de ștergerea datoriei, în cazul în care valoarea acesteia este de maximum 10 salarii minime pe economie.

”Dorim ca accesibilitatea procedurilor de insolvență a persoanelor fizice să fie cât mai la îndemâna consumatorilor, iar pentru aceasta și pentru alte lămuriri, îi așteptăm la sediile noastre din toată țara, pentru a le oferi consiliere gratuită și sprijin” – Ruxandra Badea, director al Direcției de Insolvență a Persoanelor Fizice.