În curând, nu vom mai avea ce mânca: plantele, afectate de nivelul crescut de dioxid de carbon din atmosferă

de: Iulia Kelt
09 11. 2022

Cantitatea mai mare de CO2 (dioxid de carbon) din atmosferă face mai greoi procedeul de absobție de nutrienții vitali pentru plante.

Acest lucru a fost concluzionat de o nouă revizuire a cercetărilor trecute și actuale, atât din datele experimentale, cât și din cele naturale.

„Ceea ce este clar este că compoziția nutritivă a principalelor culturi folosite la nivel mondial, cum ar fi orezul și grâul, este afectată negativ de creșterea CO2”, explică biologul molecular Antoine Martin, de la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța. „Acest lucru va avea un impact puternic asupra calității alimentelor și securității alimentare globale”.

Deși utilizarea CO2 în fotosinteză furnizează plantelor zaharuri, majoritatea plantelor își folosesc rădăcinile pentru a colecta alți nutrienți, inclusiv azot, fosfor și fier.

„Există multe rapoarte în literatura de specialitate care arată că nivelurile de CO2 de la sfârșitul secolului XXI vor duce la o concentrație mai scăzută de azot la majoritatea plantelor, afectând în principal conținutul de proteine ​​din produsele vegetale”, spune biologul Alain Gojon de la  Institutul de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu, din Franța.

Cercetătorii au observat pentru prima dată acest fenomen în condiții experimentale acum mai bine de 20 de ani. Studiile pe termen lung despre păduri au raportat scăderi ale mineralelor găsite în frunze.

Calitatea alimentației omului ar putea avea de suferit

„Doi nutrienți principali care sunt esențiali pentru alimentația umană pot fi afectați de acest fenomen”, explică Gojon. „Prima este proteina construită din azot. În țările în curs de dezvoltare, aceasta poate fi o problemă mare, deoarece multe diete din aceste țări nu sunt bogate în proteine, iar plantele crescute la CO2 ridicat pot avea cu 20 până la 30 la sută mai puține proteine”, s-a mai menționat.

Cercetătorii solicită investigații urgente asupra mecanismelor implicate, pentru că situația nu este deloc una care trebuie ignorată.

„Înțelegerea cauzelor impactului negativ al CO2 crescut asupra nutriției cu azot a plantelor nu numai că va ajuta la asigurarea calității nutriționale a culturilor, dar va contribui și la creșterea productivității culturilor și la atenuarea schimbărilor climatice”, concluzionează cercetătorii.