03 nov. 2022 | 14:12

Cea mai periculoasă plantă din lume: de ce e ținută într-o cușcă

ACTUALITATE
Cea mai periculoasă plantă din lume: de ce e ținută într-o cușcă

Un bărbat explică de ce cultivă una dintre cele mai periculoase plante din lume în casa lui. Este atât de periculoasă, încât ține planta într-o cușcă. Iată care e cea mai periculoasă plantă din lume.

Un bărbat din Marea Britanie a cultivat în casa lui una dintre cele mai periculoase plante din lume. Botanistul Daniel Emlyn-Jones a cultivat planta în interiorul unei cuști, și din motive întemeiate: chiar și o ușoară atingere a frunzelor poate duce la dureri agonizante.

„Întotdeauna am avut o fascinație pentru plantele periculoase”, a explicat Emlyn-Jones într-un videoclip de pe canalul său de YouTube.

„Cred că este întotdeauna interesant să vedem cu ce poate veni natura și aceasta este o plantă extrem de periculoasă, așa cum puteți vedea din semnul de avertizare”.

Cum a fost descoperită această plantă

Semnul de avertizare le spune vizitatorilor că contactul cu pielea va provoca „dureri agonizante” înainte de a-i sfătui să nu-și frece pielea dacă este afectată, în schimb să aplice acid clorhidric pe rană și apoi să îndepărteze firele de păr folosind benzi de ceară.

Dendrocnide moroides, mai cunoscută sub numele de gympie-gympie sau copacul înțepător, este destul de toxică peste tot, dar mai ales pe tulpini. Printre primii care au dat peste plantă a fost topograful rutier din North Queensland A.C. Macmillan. În 1866, el a raportat că calul său a fost înțepat de copac și „a înnebunit și a murit în două ore”.

Oamenii care au fost înțepați de plantă o descriu ca fiind insuportabilă. Pentru unii, durerea durează mult timp. Unii chiar s-au filmat în timpul acțiunii.

„Îmi amintesc că simțeam că ar fi niște mâini uriașe care încercau să-mi strivească pieptul”, a spus Ernie Rider despre întâlnirea sa cu gympie-gympie, în 1963.

„Timp de două sau trei zile durerea a fost aproape insuportabilă. Nu puteam să lucrez sau să dorm, apoi a fost o durere destul de puternică pentru încă două săptămâni sau cam așa ceva. Înțepătura a persistat timp de doi ani și s-a repetat de fiecare dată când am făcut un duș rece”.