Cum să obții sute de lei în plus la salariu, dacă muncești de acasă: avocații te învață ce ai de făcut, e simplu

de: Mădălina Bahrim
14 09. 2022

Ultimii ani au adus o serie de schimbări de substanță pe piața muncii din România, iar cea mai importantă dintre ele este reprezentată de posibilitatea de a munci la distanță.

Astăzi vom vorbi despre situația în care firma impune telemunca, iar angajații sunt nevoiți să-și mute activitatea de la sediu, de la biroul lor, în sufrageria de acasă. Evident, costurile cu electricitatea, cu alte asemenea cheltuieli sau cu echipamentele pică în sarcina directă a muncitorului. Astfel, se naște o mare nedumerire care împarte în acest moment piața muncii în două tabere: trebuie să primească salariatul bani în plus, drept măsură compensatorie, pentru costurile pe care le implică desfășurarea activității profesionale acasă?

Angajatorul are pârghia legală de a oferi 400 de lei salariatului, bani ce reprezintă cheltuieli deductibile la rezultatul fiscal și ce pot fi dați muncitorului fără anumite documente justificative. Doar că nu se întâmplă acest lucru în toate companiile, spre nemulțumirea salariaților, mai ales de cât ne confruntăm cu o criză energetică de proporții, iar costurile facturilor au înregistrat creșteri de-a dreptul explozive.

Specialiștii vorbesc despre faptul că trebuie să se pornească de la negociere între salariat și angajator.

Învață de la avocați ce ai de făcut, pentru a primi bani în plus la salariu

Ei bine, conform explicațiilor oferite de Anca Zegrean, Partener în cadrul Biriș Goran și coordonator al Practicii de Dreptul Muncii, pentru avocatnet.ro, „telemunca se realizează în baza unui act adițional, așadar în baza unor clauze supuse negocierii și consimțământului ambelor părți: angajat și angajator, deopotrivă. Ca atare, salariatul, care ar trebui sa își cunoască drepturile, dar și necesitățile, are posibilitatea de a solicita angajatorului acoperirea acestor costuri, total sau parțial”.

Soluția cea mai bună este discuția deschisă angajat – angajator. Chiar dacă telemunca s-a desfășurat inițial prin acceptul muncitorului de a suporta costurile, se poate reveni asupra condițiilor și se pot renegocia. Să zicem, în cazul în care muncitorul se confruntă cu alte cheltuieli ce nu-i mai permit să respecte termenii inițiali și are nevoie acum de bani pentru a desfășura munca de acasă.

Pe de altă parte, specialista mai atrage atenția asura unui aspect. Anume că, dacă ți-au asumat prin semnătură să suporți cheltuielile, nu poți trage firma la răspundere că nu te ajută la plata facturilor, dar înainte de toate „contractele de telemuncă trebuie să conțină o prevedere legată de obligația angajatorului de a suporta cheltuielile salariatului generate de activitatea de telemuncă. În lipsa unei astfel de prevederi în contractul sau actul adițional de telemuncă, angajatorul riscă o amendă de 5.000 lei”.