Cum să devii un fotograf mai bun, cu bani puțini: top 10 trucuri pentru fotografii reușite

de: Iulia Kelt
01 07. 2022
top 10 trucuri fotograf mai bun - trucuri ieftine

Uneori, ca să fii un fotograf mai bun, trebuie să faci reale sacrificii financiare. Hai s-o zicem pe cea dreaptă: echipamentele foto bune costă mulți bani, uneori fiind extrem de greu să-ți amortizezi investiția într-un timp optim, care să conteze.

Așadar, ce faci atunci când ești fotograf dar n-ai destui bani să fii în rând cu lumea? Apelezi, desigur, la o serie de trucuri ieftine, pe sistemul „do it yourself”.

Trebuie menționat încă de la început că nu toate aceste trucuri se aplică în cazul fotografiei de eveniment (nunți, botezuri, aniversări, concerte), iar asta din câteva motive destul de simple. În primul rând, unele dintre ele sunt atât de neconvenționale încât ar părea ciudat să le vadă și alții, în afară de tine. Apoi, e lesne de înțeles că în cazul evenimentelor, viteza de reacție în fotografie este esențială. Cu alte cuvinte, dacă nu te-ai mișcat suficient de repede, ai pierdut momentul.

Ce poți să faci ca să devii un fotograf mai bun

Dacă banii nu te dau afară din casă, dar ești, totuși, pasionat de arta fotografică, iată câteva trucuri care te vor ajuta să obții imagini mai bune, cu minim de efort financiar.

10. Folosește o sită în loc de filtru

Dacă ai în casă o sită (da, ne referim la cea pe care o folosești la bucătărie), poți da o nouă întrebuințare acestei ustensile.

Tot ce trebuie să faci este să o poziționezi deasupra subiectului tău, oricare ar fi acesta, și să încerci să focalizezi prin porii ei. Efectul va fi unul extraordinar și nimeni nu va ști că ai folosit o simplă sită pentru a crea un efect unic de bokeh.

Mai mult, o poți folosi și pentru a te juca cu lumina și umbra.

9. Folia alimentară, bună și în fotografie

Dacă îți place să faci fotografie de produs, cea mai scurtă cale spre obținerea unor imagini artistice este să folosești folia alimentară de aluminiu, în loc de fundal. Ba mai mult, folia poate să servească și în loc de blendă, dacă ai nevoie ca lumina să izvorască dintr-un anume unghi.

Același lucru se poate obține și cu o coală albă, dacă ai nevoie de o fotografie de produs pe care să o poți modifica ulterior și să-i aplici alte fundaluri în Photoshop.

8. O cutie te poate scuti de o cheltuială imensă

Și pentru că tot am vorbit despre fotografia de produs, poate că n-ar fi rău să-ți amintim cam cât de mult costă un cort foto ca la carte, echipat cu tot ce trebuie. N-ai bani de el? Nicio problemă: poți oricând improviza unul dintr-o cutie pe care să o tapetezi cu hârtie albă, ca mai apoi să o luminezi cu ce ai prin casă. Iar când ai terminat treaba, poți să îi faci pisicii tale cadou această cutie. În mod sigur se va bucura.

7. Pune-ți laptopul la treabă

Desigur, într-un cadru ideal, efectul de bokeh se obține clasic, beneficiind de condițiile naturale pe care le ai. Însă dacă ești acasă, n-ai luminile necesare și nici timp să faci rost de ele, îți poți oricând folosi laptopul pentru asta.

Tot ce trebuie să faci este să-ți „umpli” ecranul cu o fotografie agreată de tine, ca mai apoi să așezi produsul dorit în fața lui, încercând să încadrezi de-așa natură încât să nu se vadă rama monitorului.

Nimeni nu va sesiza diferența – mai ales dacă ai grijă să elimini eventualele reflexii de pe ecran, în Photoshop.

6. Măsuța de cafea, „asistentul” ideal al oricărui fotograf

Încă de la început ar fi bine să menționăm că, pentru ca acest truc să funcționeze, ai nevoie de o măsuță de cafea din sticlă.

Așadar, dacă vrei să obții un portret unic, roagă-ți modelul să se întindă pe jos, sub măsuța de cafea, astfel încât să se vadă prin sticlă. Poți asezona masa cu absolut orice vrei tu: bucăți de gheață, petale de flori, etc.

Din nou, ai grijă la reflexia sticlei și evită folosirea blitzului.

5. Bagă capul la cutie

Exact așa cum poți vedea în imaginea de mai jos, poți folosi o cutie pentru a da naștere unui efect mai mult decât dramatic.

Tot ce ai de făcut este să faci o gaură (cam de mărimea capului) într-una dintre laturile cutiei, ca mai apoi să introduci capul modelului prin ea. Apoi, în funcție de necesități, poți umple cutia cu diverse obiecte. Nimic mai simplu.

Treaba ta nu se va opri aici, având nevoie de un pic de post-editare, firește.

4. Ia mereu cu tine o oglindă: nu se știe niciodată când îți va fi de folos

Să spunem că ești la plajă și-ți dorești să fotografiezi pe cineva în lumina apusului sau a răsăritului (în funcție de cum ești poziționat). Cu toții cunoaștem celebrele portrete de pe malul mării sau al oceanului, de care ne-am săturat deja.

Ca să ieși din banal, tot ce trebuie să faci este să înfigi o oglindă în nisip, să verifici de unde vine lumina, totul ca ulterior să ai grijă să iei cadrul din unghiul care trebuie, adică cel în care omul se reflectă în oglindă.

Foto: Jordi Koalitic

3. Fotografiază printr-un ziar incediat 

Trebuie să recunoaștem, în cazul acestui truc este nevoie și de o avertizare: dacă nu ești totalmente sigur că n-ai să dai foc la nimic, poți să te apuci de el. De recomandat să-l eviți dacă nu ai un asistent foto.

Ai nevoie de un ziar, o brichetă și de încă doi oameni: primul ca să-ți servească drept model, al doilea care să-ți țină ziarul căruia i-ai dau foc.

Foto: Jordi Koalitic

2. Un geam și un pahar cu lapte

Dacă vrei să dai impresia că cineva tocmai aruncă în tine cu un lichid (lapte, bere, orice altceva), ai face bine să iei cu tine un geam și un recipient din lichidul dorit.

Cu un timp de expunere rapid (eventual unul care să depășească 1000/2000), roagă-ți subiectul să arunce înspre tine cu respectivul lichid.

Nu uita, totuși, să plasezi geamul în fața camerei – nu de alta, însă un truc ieftin de fotografie se poate transforma într-o reparație costisitoare.

Foto: Jordi Koalitic

1. Bomboanele transformate în operă de artă

Dacă ești fanul fotografiilor psihedelice, tot ce ai de făcut este să reutilizezi geamul folosit anterior, de data aceasta în alt scop, mai puțin dinamic. Iei o farfurie plină cu bomboane colorate, o plasezi pe jos. În dreapta și în stânga farfuriei pui două cutii (sau două scaune), pe care mai apoi să sprijini geamul despre care îți povesteam. Nu uita să stropești geamul cu apă.

Singurul lucru care îți mai rămâne de făcut este să focalizezi pe picăturile de apă.

Foto: Photodojo

Partea bună este că majoritatea acestor fotografii pot fi realizate și cu telefonul mobil.