Cum s-ar putea schimba sistemul fiscal din România? Sunt vizate direct taxele și impozitele noastre

de: Mădălina Bahrim
12 06. 2022

României i se recomandă reformarea sistemului fiscal. Un astfel de mesaj a venit chiar din partea analiștilor Fondului Monetar Internațional și vom vedea, în rândurile următoare, ce implică el, concret.

FMI tocmai a finalizat o analiză a economiei noastre naționale, iar concluziile sunt cât se poate de bune. Se pare că impactul financiar al pandemiei a fost depășit cu bine, ne-am revenit după criza sanitară globală, iar perspectivele economice s-au îmbunătățit.

“Economia României şi-a revenit bine în urma pandemiei de Covid. Totuşi, ca şi alte ţări europene, se confruntă în prezent cu riscuri de încetinire. PIB-ul a atins nivelul de dinaintea crizei în prima jumătate a anului 2021, apoi s-a redresat rapid în primul trimestru din 2022, după valul de Covid din toamna anului trecut.

Cu toate acestea, războiul din Ucraina generează noi presiuni şi riscuri care se văd deja în creşteri ale preţurilor la materiile prime care alimentează inflaţia ridicată, deficitul de materii primii şi în scăderea cererii interne şi externe, precum şi în creşterea primelor de risc suverane.

În ipoteza în care nu va exista o escaladare a războiului, noi proiectăm o creştere economică moderată de aproximativ 3,5 – 4,5% în 2022 şi 2023, ceea ce reprezintă de fapt o creştere faţă de proiecţiile anterioare”, a spus şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, la finele săptămânii.

României i se cer reforme fiscale

FMI recomandă, totuși, să implementăm reforme fiscale. Ar fi vorba, concret, despre reformarea sistemului de taxe și de impozite.

Mai mult, se pare că Băncii Noastre Naționale i se recomandă să ridice mai agresiv dobânda de referință. Acest lucru intervine pe fondul inflației galopante, de aproape 14% în România, iar majorarea dobânzii pe politica monetară e principalul instrument al băncilor centrale de a lupta contra fenomenului scumpirilor.

Amintim că dobânda-cheie a fost majorată luna trecută la 3,75%, de la 3% cât era în aprilie.

Dacă BNR va majora din nou dobânda, ceea ce este un scenariu foarte probabil, afectați vor fi românii care au de rambursat credite cu dobândă variabilă, deoarece băncile comerciale ar aplica și ele dobânzi mai mari.