Cum poți ajunge să trăiești ca în comunism, peste noapte: decizia e la mâna lui Putin

de: Mădălina Bahrim
24 03. 2022

Rusia asigură aproximativ 10% din energia mondială, incluzând 17% pe zona de gaz natural și 12% pe petrol. E evident faptul că nu putem nega dependența de livrările de la Moscova, pe zona de energie. Dacă statele europene sau rușii decid să închidă „robinetul”, această situație ar duce la penurie și raționalizări ale consumului, exact ca în vremea comunismului. Practic ne-am întoarce, peste noapte, în urmă cu trei-patru decenii.

Un raport recent al agenției de rating Fitch pune în lumină faptul că, dacă livrările rusești de energie ar fi oprite brusc, Europa s-ar putea confrunta cu penurie și raționalizări de consum.

Războiul scoate la iveală importanța strategică a Rusiei

Conflictul militar declanșat de Rusia în țara vecină, în urmă cu o lună, scoate la iveală vulnerabilități și poli de putere pe piața regională de energie. Rușii au o importanță strategică și probabil că mizează pe dependența Europei față de energia lor. Adevărul este că au și dreptate, oricât nu ne-ar plăcea să o recunoaștem.

Rusia asigură aproximativ 10% din energia mondială, incluzând 17% pe zona de gaz natural și 12% pe petrol. De asemenea, trebuie punctat faptul că Rusia furniza, în 2019, aproximativ un sfert din consumul de energie primată zonei euro.

Creșterea prețurilor la petrol și gaze va crește costurile industriei și va reduce veniturile reale ale consumatorilor, iar, după cum precizam și anterior, Fitch avertizează că penuria și raționalizarea energiei sunt posibil să apară în Europa, dacă există o oprire bruscă a aprovizionării rusești.

Analiștii mai notează că invadarea Ucrainei de către Rusia și sancțiunile care au urmat au pus în pericol aprovizionarea globală cu energie și este puțin probabil ca sancțiunile să fie anulate prea curând.

Referindu-se la evoluția inflației din zona euro, analiștii Fitch cred că aceasta va fi de 5% anul acesta și că va apărea și sprijin fiscal pentru atenuarea șocului scumpirilor.

Inflația globală a revenit răzbunându-se după o absență de cel puțin două decenii. Începe să se simtă ca un moment de schimbare a regimului inflaționist”, spune Brian Coulton, economist șef la Fitch Ratings.