Guvernul SUA a declarat oficial că Rusia a comis crime de război în Ucraina. Ce pedeapsă ar urma să primească Vladimir Putin

Guvernul SUA a declarat oficial că Rusia a comis crime de război în Ucraina. Ce pedeapsă ar urma să primească Vladimir Putin
Vladimir Putin, liderul Kremlinului

După săptămâni întregi în care Guvernul SUA a ezitat să declare oficial că în Ucraina au fost comise crime de război, miercuri, secretarul de stat, Antony Blinken, a confirmat acest lucru, urmând ca răspunderea juridică să fie decisă de instanțe. Poziția SUA vine în contextul în care armatele ruse au invadat Ucraina de o lună, timp în care au avut loc mii de pierderi omenești și dispariția unor orașe-cheie de pe harta lumii.

Cine a făcut marele anunț

Declarația oficială a SUA conform căreia trupele moscovite au încălcat legile conflictului vine după ce Blinken, președintele Joe Biden și secretarul de stat adjunct Wendy Sherman au declarat că, în opinia lor personală, au fost comise crime de război.

Oficialul guvernului american a explicat că această decizie a fost luată după analiza atentă a mai multe informații existente în spațiul public, dar și a altora furnizate de serviciile de informații.

„Astăzi pot să anunț că, pe baza informațiilor disponibile în prezent, guvernul Statelor Unite evaluează că membrii forțelor ruse au comis crime de război în Ucraina. Evaluarea noastră se bazează pe o analiză atentă a informațiilor disponibile din surse publice și de informații”, a transmis Blinken într-un comunicat.

Cine va decide soarta lui Vladimir Putin

Decizia de a emite un rechizitoriu reprezintă un pas semnificativ al guvernului SUA, după câteva săptămâni în care a refuzat să spună oficial că atacurile efectuate împotriva civililor în Ucraina sunt crime de război. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă cei acuzați de comiterea unor astfel de presupuse crime vor fi trași la răspundere și dacă însuși președintele rus Vladimir Putin va fi tras la răspundere.

Vă ramintim că, în urmă cu o săptămână, o jurnalistă l-a întrebat pe Joe Biden dacă consideră că Vladimir Putin este un criminal de război, moment în care președintele american a răspuns afirmativ, șocând întreaga lume: „Ah, da, cred că este un criminal de război!

Antony Blinken a mai transmis în comunicatul său că vinovăția penală a lui Putin va fi decisă de instanța de judecată, asemeni altor infracțiuni.

„Ca și în cazul oricărei alte presupuse infracțiuni, o instanță de judecată cu jurisdicție asupra infracțiunii este în cele din urmă responsabilă pentru determinarea vinovăției penale în cazuri specifice”, a transmis secretarul de stat american.

Declarația lui Blinken a citat, de asemenea, „rapoarte credibile” despre atacuri fără discriminare și atacuri vizate în mod deliberat asupra civililor. Printre acestea distrugerea blocurilor de apartamente, școlilor și spitalelor.

Departamentul de Stat a citat în mod special atacurile asupra unui spital pentru mame și copii și a unui teatru din Mariupol. Teatrul, a spus Departamentul de Stat, avea cuvântul „copii” scris în rusă cu litere vizibile din cer, iar bombardarea sa a fost un act voit.