Cum obții viză de America: nu este simplu, dar nici imposibil. Ce condiții trebuie să îndeplinești
Nu există român care să nu se fi gândit, măcar o singură dată, cum ar fi să viziteze Statele Unite ale Americii. Problema este că în SUA îți trebuie viză: cu alte cuvinte, buletinul sau pașaportul nu sunt suficiente ca să ți se permită accesul pe teritoriul american.
Totuși, nu este imposibil să ajungi să vizitezi America, dacă întrunești anumite condiții, după îți voi explica în cele ce urmează.
Primul pas pentru a te apropia de viza pentru America: pașaportul
În primul rând, trebuie să ai un pașaport valabil sau unul care nu urmează să expire în următoarele luni. Dacă nu ai încă un pașaport, te poți duce la Direcția de Pașapoarte de la tine din oraș pentru a-ți face unul.
Trebuie să știi că un pașaport se eliberează în aproximativ două săptămâni, însă acest lucru se poate întâmpla și mai repede, totul depinzând de gradul de aglomerare din acea perioadă. Îți recomand călduros să eviți luna august, de vreme ce, în această perioadă, toți românii plecați în afara țării se întorc acasă.
Pentru a fi sigur că totul decurce cum trebuie, te poți programa pe acest site, alegând ulterior data la care vrei să mergi și să-ți depui actele pentru pașaport. După aceea, te vei prezenta la ora stabilită, aferentă zilei pe care ai ales-o.
Odată ajuns la Evidența Populației, vei observa ce idee bună ți-a venit în momentul în care ai ales să-ți faci programare online, în detrimentul clasicului stat la coadă. La ora aleasă de tine vei fi invitat înăuntru, ca mai apoi să ți se ia amprentele și să ți se facă o fotografie. Agentului îi vei preda dovada plății taxei pentru pașaportul simplu temporar. Taxa se poate plăti online, pe Ghiseul.ro, sau la bancă.
Și gata! Agentul îți va spune când trebuie să vii ca să-ți ridici pașaportul.
Al doilea pas: cu pașaportul la purtător, poți începe să aplici pentru viză: stufosul formular DS-160
Acum, că ai pașaportul, tot ce-ți mai rămâne de făcut este să începi să aplici pentru viză SUA. Teoretic, dacă partea cu pașaportul ți s-a părut grea, s-ar putea să începi să-ți plângi un pic de milă de acum încolo. Însă, nu te îngrijora: cu un pic de atenție și de răbdare, toate se pot rezolva.
Așadar, trebuie să intri pe site-ul Ambasadei Statelor Unite ale Americii și să îți dai seama ce tip de viză îți trebuie ție, în funcție de scopul călătoriei tale. Cel mai frecvent tip de viză este cel de turist. Cu alte cuvinte, dacă vrei să mergi în vacanță în State, vei căuta litera aferentă acestei vize de călătorie.
Vizele sunt structurate în două categorii: vize temporare și vize de imigrare. Evident, ție îți va trebui o viză temporară (probabil de turist). Mai multe informații despre tipurile de viză poți obține de aici.
După ce ți-ai dat seama ce fel de viză îți trebuie, vei căuta pe site-ul ambasadei formularul DS-160, cel care va reprezenta primul pas spre obținerea vizei.
Înainte de asta, va trebui să încarci o fotografie cu tine din ultimele șase luni: îți recomand să mergi la un centru foto și să îți faci un set de fotografii 5×5, specifice vizei pentru America. Această fotografie îți va trebui atât în cazul formularului, cât și mai apoi, la interviu.
N-am să te mint, formularul este unul stufos, care conține, laolaltă cu întrebările logice ce țin de datele personale, și câteva altele menite să te încurce. La sfârșit, vei avea o rubrică întreagă în care vei fi întrebat dacă ești terorist, dacă faci trafic cu copii, femei, droguri și orice altceva. În mod clar, trebuie să treci peste frustrarea pe care ți-o creează aceste întrebări fără sens și să răspunzi la ele, întrucât, fără răspunsuri, nu vei putea trece mai departe.
Sfat: fii 100% sincer atunci când completezi pentru că toate informațiile se verifică în amănunt.
În plus, completează cât mai multe date care te-ar putea ajuta la interviul ulterior, din care să reiasă ce vei face în America și, mai ales, că ai motive serioase să te întorci în România.
Ai mare grijă ca, imediat ce ai finalizat o pagină din chestionar, să dai „save” (este foarte important). Mai mult, te atenționez că nu vei reuși să completezi acel formular din prima, de vreme ce îți va lua un pic de timp până vei înțelege cum funcționează totul, iar sistemul site-ului are „darul” de a te scoate din „uz” dacă ai zăbovit un pic cam mult pe-acolo.
Al treilea pas: plata taxei de viză
Dacă ai reușit să duci la bun sfârșit chestionarul DS-160, de aici nu mai e chiar atât de mult până departe. Trebuie să mergi să plătești taxa pentru viza care îți trebuie (suma variază între 160 de dolari și 190 de dolari, în funcție de tip).
Pentru asta, vei descărca avizul de plată din contul creat pe site-ul ambasadei, ca mai apoi să-l scoti la imprimantă și să dai fuga la Banca Transilvania pentru a plăti taxa. Dacă ai cont la Banca Transilvania, poți face asta și online.
După ce ai plătit, păstrează chitanța, pentru că un anumit cod de acolo îți va trebui în viitor.
Procesarea plății durează maxim 24 de ore.
Al patrulea pas: programarea interviului
Pentru confirmarea interviului, tot ce trebuie să faci este să intri în contul tău de pe site-ul ambasadei (cel pe care l-ai făcut deja) și să urmărești în ce stadiu ești. Imediat ce plata va apărea ca fiind procesată, ți se va deschide un meniu suplimentar care îți va arăta datele disponibile pentru interviu, din care îți vei putea alege una.
În cazul în care nu ai o viză ce necesită urgență (ca cea de tip I, pentru Jurnalism și Media, spre exemplu), vei observa că interviul îți va fi programat cel mai devreme într-o lună (dacă ai noroc).
Pentru a urgenta interviul, alege o dată oarecare și apoi ți se va deschide un formular nou unde vei putea cere „emergency”. Totuși, asta nu îți garantează că vei primi un răspuns favorabil, de vreme ce ai nevoie de motive serioase pentru a-i convinge pe cei de la ambasadă să-ți mute data interviului mai devreme.
Un alt aspect important se referă la rubrica în care ești întrebat unde vrei să ți se livreze pașaportul. În cazul în care viza îți va fi aprobată, trebuie să știi că agentul îți va reține pașaportul, pentru ca ulterior să ți-l trimită acasă prin curier, împreună cu viza. Ai mare grijă să nu completezi greșit adresa de livrare!
Al cincilea pas: interviul de la Ambasada Statelor Unite ale Americii
Îți recomand să ajungi la ambasadă cu cel puțin o oră înainte, chiar dacă pe site vei vedea recomandarea de „10 minute”.
Va trebui neaparat să ai la tine pașaportul, prima pagină a formularului DS-160 și orice act care i-ar putea convinge pe cei de la ambasadă că nu te duci ca să îngroși rândurile migranților ilegali.
Imediat ce vei fi ajuns acolo, un jandarm te va ruga să te aliniezi în șir indian, în ceea ce seamănă cu o stație de autobuz situată peste stradă de ambasadă. De acolo, vei fi mutat pe trotuarul din fața ambasadei când îți va veni rândul. Aici, cam toată lumea „va țipa” la tine să-ți închizi de urgență telefonul.
În acest nou rând, un alt angajat îți va verifica numele, pașaportul și va confrunta asta cu lista pe care o are la el. Dacă totul este în regulă, îți va pune un sticker cu un cod de bare pe pașaport, ca mai apoi să treci la nivelul următor, adică la următoarea coadă, cea de la security.
Este important de știut că nu trebuie să vii la tine cu bagaje multe și nici cu alte electronice în afară de telefonul mobil.
La security vei fi controlat aproape peste tot: până și în portofel, în timp ce treci printr-un filtru de metale, exact ca la aeroport. Ți se va reține telefonul și vei fi direcționat spre următoarea coadă, adică un fel de purgatoriu care duce direct spre intervievator.
De aici, din zona de așteptare, un alt agent te va invita să intri într-o clădire unde se va întâmpla, practic, totul: adică interviul.
La intrare, încă un angajat îți va scana codul de bare de pe formularul DS-160, după care te va direcționa spre o altă coadă la capătul căreia ți se vor lua amprentele, ca mai apoi să fii trimis la ultima coadă: cea în care aștepți să fii luat la întrebări.
Dacă ai documentele doveditoare la tine iar agentul nu constată că ai putea fi un pericol pentru SUA, ai șanse să obții viza. În cazul în care ești turist, ajută foarte mult să dovedești că, odată ajuns în State, ai la cine sta (ori un hotel) și că ai cumpărat deja biletul de avion (știu, este riscant să-l cumperi de dinainte, însă nu ai ce face, asta e procedura).