30 aug. 2022 | 10:09

Țările care au respins cererea lui Zelenski de a interzice vizele pentru ruși. Ce motive au invocat

ULTIMA ORĂ
Țările care au respins cererea lui Zelenski de a interzice vizele pentru ruși. Ce motive au invocat

Germania și Franța au respins, într-un document de poziție comun, propunerea de interzicere generală a accesului cetățenilor ruși în Uniunea Europeană.

Interzicerea vizelor pentru ruși, respinsă de două țări

„Ar trebui să ne gândim la modalități inteligente de a utiliza pârghia importantă a eliberării vizelor”, se arată în documentul trimis celorlalte state membre ale UE înainte de o reuniune a miniștrilor de externe care va avea loc marți și miercuri la Praga.

Deși acceptă faptul că cererile de viză depuse de cetățenii ruși ar trebui să fie atent analizate pentru a detecta eventualele riscuri de securitate, documentul avertizează, de asemenea, că nu trebuie subestimată „puterea de transformare a experienței de viață în sistemele democratice la prima mână”.

„Politicile noastre în materie de vize ar trebui să reflecte acest lucru și să permită în continuare contactele între persoane în UE cu cetățeni ruși care nu au legături cu guvernul rus”, continuă documentul, care a fost consultat de agenția de presă dpa.

Ce scrie în documente

Documentul argumentează în favoarea menținerii cadrului legal actual care permite studenților, artiștilor, oamenilor de știință și altor profesioniști cheie să intre în UE, indiferent dacă aceștia se confruntă personal cu persecuții politice în Rusia.

Documentul avertizează împotriva restricțiilor cuprinzătoare privind eliberarea de vize și subliniază importanța de a nu înstrăina viitoarele generații de ruși.

În plus, documentul adaugă că o interdicție ar putea duce la o creștere a sentimentului naționalist și antieuropean în Rusia, unde cetățenii tind să se ralieze în spatele liderilor lor politici atunci când se simt atacați sau victimizați de ceea ce se consideră a fi forțe externe rusofobe.

Documentul de poziție germano-francez vine ca răspuns la o dezbatere în curs de desfășurare în rândul guvernelor UE dacă rușilor ar trebui să li se interzică să călătorească în bloc în scopuri de agrement, în timp ce oamenii continuă să moară în Ucraina ca urmare directă a invaziei rusești.