Cum folosești aerul condiționat ca să faci economie. Trucuri ca să micșorezi factura la curent când te răcorești

de: Iulia Kelt
30 08. 2022

Pe timp de vară, aerul condiționat poate fi considerat un adevărat prieten al omului modern, așadar dacă ai unul în casă, cel mai probabil că te bucuri de achiziție chiar în acest moment.

Cu toate astea, există o mică problemă pe care trebuie să o iei în calcul: aparatul tău de aer condiționat consumă curent electric, iar curentul electric costă extrem de mult, în ultima perioadă. Așadar, care o fi, oare, cea mai bună soluție pentru a menține un echilibru între starea ta de bine, pe timpul verii, și factura la electricitate?

Un nou studiu arată că, în anumite cazuri, se poate face economie, însă numai dacă ții cont de anumite aspecte.

O echipă de ingineri de sisteme de construcții a folosit modele energetice care simulează transferul de căldură și performanța sistemului AC pentru a înțelege ce trebuie făcut.

Câteva sfaturi pentru a-ți mai scurta un pic factura la energie electrică

În primul rând, ai face bine să-ți izolezi casa, de vreme ce, în acest fel, temperatura se va menține mult mai bine în interiorul camerei.

De asemenea, se spune că ai face bine să nu îți ții aparatul de aer condiționat deschis, dacă nu ești acasă, pentru că nu vei face decât să consumi mai mult curent.

În concluzie, simplificând informațiile, s-a ajuns la concluzia că nu este recomandată setarea unui aparat de aer condiţionat sub 25 °C şi nici la o temperatură cu peste 6 °C sub cea de la exterior.

Mai mult, la 25 °C, aparatul de aer condiționat va consuma mai puțin decât dacă îl ții la o temperatură sub această valoare. În mod evident, factura nu va fi cu mult mai mică, însă fiecare „leuț” contează.

Această temperatură este ideală și din alt punct de vedere: gândește-te că intrând de afară, de la căldură sofocantă, și dând piept cu o temperatură mică te-ar putea împinge spre boli respiratorii.

Și, pentru că tot veni vorba despre acest subiect, nu uita să îți cureți cât de des poți filtrele, întrucât murdăria din acestea poate da naștere diferitor viroze, însă poate cauza și funcționalitatea defectuoasă a aparatului tău de aer condiționat.