Cum faci economie la energie în România, plătești mai puțin la curent și te încadrezi în plafonul Guvernului
Ca să beneficiezi de un preț plafonat la energie, nu trebuie să depășești un consum lunar de 100 kWh. Adică, mai exact, trebuie să facem economie la curent. Cum faci asta?
Atât specialiștii Uniunii Europene cât și de cei din cadrul ANRE au făcut mai multe recomandări în acest sens. Cu alte cuvinte, Guvernul a redus cu 15% plafonul de consum lunar pentru care compensează facturile, de la 300 kWh la 255 kWh, adică 45 kWh mai puțin. Acești 45 de kWh echivalează cu energia consumată de o mașină de spălat rufe în 20 de ore de funcționare, energie care poate fi economisită dacă în locul unui program de spălare îndelungat este folosit unul scurt, la o temperatură de numai 30 de grade Celsius.
Cum să faci economie la curent
Dacă folosești boiler sau centrale electrice pentru încălzirea apei calde, poți face economie dacă dușul zilnic este scurtat cu doar trei minute. Astfel, poți să economisești cu până la 115 RON pentru fiecare persoană, pe an.
De asemenea, ANRE și CE au spus că aparatele electronice sau electrocasnice lăsate în priză pe modul de așteptare (stand-by) se traduc în 25 % din factura la energie electrică. Aici intră computerele, sistemele stereo și televizoarele.
Mai mult, aparatele de aer condiționat pot fi folosite mai puțin dacă ferestrele sunt închise când temperatura de afară este mai mare decât temperatura din casă. În plus, dacă vrei să faci economie la curent, folosește becuri economice. În acest mod, vei economisi până la 60 de lei pe an pentru fiecare bec.
Trebuie să fii atent și la aparatele electrocasnice. Astfel, când cumperi un aparat de aer condiționat, o mașină de spălat sau alte aparate noi, verifică eticheta energetică UE. Aparatele din cea mai înaltă clasă energetică pot fi mai eficiente cu până la 60 % decât celelalte.
Un proiect de lege ar urma să fie soluția pentru criza energetică din România. Astfel, el prevede scăderea de la 19% la 5% a TVA aplicată livrărilor de energie electrică și gaze naturale furnizate clienților finali, deopotrivă casnici și noncasnici. De asemenea, proiectul de lege mai prevede liminarea accizei la electricitate, suspendarea certificatelor verzi și a taxei de cogenerare pentru toți consumatorii de energie.
Mai mult, proiectul mai prevede scăderea din impozitul pe profit sau venit datorat de agenții economici a 50% din cheltuielile suplimentare generate de scumpirea curentului și a gazelor de la începutul anului încoace și acordarea unui ajutor fix lunar pentru plata facturilor la energie și gaze de 1.000 de lei/gospodărie tuturor consumatorilor casnici.