13 sept. 2022 | 13:08

Prețul gazelor naturale scade în Europa. UE încearcă să limiteze consumul de energie, pentru a preveni criza

ULTIMA ORĂ
Prețul gazelor naturale scade în Europa. UE încearcă să limiteze consumul de energie, pentru a preveni criza

Prețul gazelor naturale a scăzut în timp ce Uniunea Europeană a început să prezinte detaliile intervenției sale într-o criză energetică fără precedent, inclusiv o propunere de obiective de reducere a cererii de energie electrică. De asemenea, prețurile energiei electrice s-au prăbușit.

Prețul gazelor naturale, în scădere

Contractele futures de referință pentru gaz au scăzut cu până la 9,3%, atingând cel mai scăzut nivel din ultima lună. Totuși, prețurile rămân de aproape opt ori mai mari decât cele normale pentru această perioadă a anului. Goldman Sachs Group Inc. se așteaptă ca acestea să se înjumătățească față de nivelurile actuale cândva în primul trimestru din 2023.

UE încearcă să limiteze consumul de energie și să asigure lichidități pe piețele de energie, în încercarea de a împiedica criza să cuprindă întreaga economie. În timp ce Rusia a redus livrările, blocul comunitar acumulează gaze și încearcă să își diversifice sursele de combustibil în apropierea iernii.

Comisia Europeană, ramura executivă a UE, va propune două obiective privind reducerea cererii de energie electrică: un obiectiv de reducere a consumului global și un obiectiv obligatoriu de reducere a cererii în anumite ore de vârf, potrivit unui proiect de regulament consultat de Bloomberg News.

De asemenea, acesta va avea ca obiectiv plafonarea veniturilor excesive ale companiilor care produc energie din alte surse decât gazele naturale, printr-o limitare a prețului electricității generate de tehnologii precum cele regenerabile, lignitul sau energia nucleară. Toate modificările trebuie să fie semnate de statele membre.

„Asistăm la o criză energetică majoră – dar încă nu văd ca acest lucru să se traducă în fapte în ceea ce privește reducerea cererii de energie în viața noastră de zi cu zi”, a declarat Anne-Sophie Corbeau, cercetător la Center on Global Energy Policy din cadrul Universității Columbia, care a lucrat anterior pentru compania petrolieră britanică BP Plc.

„Avem o criză a gazelor și a energiei. Așa că este important să reducem cererea de gaze și de energie”.

Gazul reprezintă aproximativ 20% din producția de energie din UE, iar producția de energie pe bază de gaz a crescut de la an la an în primele opt luni ale anului 2022, în loc să scadă, din cauza reducerii energiei hidro și nucleare, a spus ea.

Statele membre, discuții despre plafoanele de preț

În cadrul unei reuniuni a miniștrilor energiei din blocul comunitar, care a avut loc vineri, statele membre, toate cu nevoi energetice variate, au fost împărțite în ceea ce privește modul de implementare a plafoanelor de preț pentru gaz.

A fost discutată ideea unui plafon de preț mai larg – pentru toate importurile de gaze, nu doar pentru livrările din Rusia -, dar miniștrii au convenit că este nevoie de mai multă muncă asupra acestei măsuri.

Norvegia, un furnizor cheie de gaz pentru Europa, este „sceptică” în ceea ce privește introducerea unui plafon de preț, a declarat prim-ministrul Jonas Gahr Store după o convorbire cu președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

„Un preț maxim nu va face nimic în legătură cu problema fundamentală, și anume că există prea puțin gaz în Europa”, a declarat Store.

Există în continuare „incertitudini majore privind prețul gazelor și, dincolo de prețul gazelor – disponibilitatea gazelor”, a declarat Gilles Moec, economist șef la AXA Investment Managers.

Piața încă așteaptă detalii despre măsurile viitoare ale UE și dacă este nevoie de o raționalizare efectivă a gazului și a energiei electrice, a spus el.