Cum este viața în „cel mai periculos loc din lume”. Reactoarele nucleare sunt sub asediu, iar oamenii se trezesc cu obuze în apartament

de: Dumitrescu Andrei
12 12. 2022

Silueta centralei nucleare din Zaporojie – cu cele două turnuri de răcire grase și șirul de șase blocuri ghemuite – a devenit cunoscută la nivel mondial de când a fost supranumită cel mai periculos loc din lume: șase reactoare nucleare în prima linie a unui război catastrofal.

Într-o noapte, săptămâna trecută, rușii de pe malul stâng al râului au tras 40 de obuze și rachete în Nikopol, un oraș de pe malul drept controlat de ucraineni, care au căzut pe rândurile sale de krușciovki, blocuri de locuințe cu cinci etaje construite pentru muncitorii din fabrici în anii 1960 și denumite după liderul sovietic din acea vreme.

Obuzul rusesc a distrus peretele unui apartament de la ultimul etaj.

După 10 luni de război, blocurile sunt pe jumătate goale, așa că sunt mai puțini oameni de ucis. Singura victimă raportată în această noapte anume a fost un bărbat de 65 de ani care a fost dus la spital și al cărui apartament oferea acum o vedere atât de cuprinzătoare asupra centralei electrice.

În dimineața următoare, reparațiile începuseră deja. Un electrician a restabilit alimentarea cu energie electrică în restul clădirii, iar doi bărbați se aflau în rămășițele apartamentului propriu-zis, măturând și punând plăci în locul pereților absenți.

S-au auzit patru bubuituri puternice când tunurile armatei ucrainene de pe malul râului din apropiere au deschis focul asupra pozițiilor rusești și, câteva minute mai târziu, sirenele de aer din Nikopol au sunat în așteptarea unui răspuns rusesc, deși în acea dimineață nu s-a produs niciunul.

Bombardamentele au devenit o obișnuință

Subsolurile au fost transformate în adăposturi cu paturi și bănci de școală, dar majoritatea populației rămase sunt atât de obișnuite cu bombardamentele, încât își continuă ziua.

Ucrainenii insistă că sunt extrem de atenți asupra a ceea ce trag, chiar și atunci când primesc focuri de armă din apropierea uzinei din Zaporojie.

Joi, compania ucraineană de energie nucleară, Energoatom, a acuzat Rusia că a adus sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad în apropierea reactorului numărul 6, care se află în apropierea zonei în care se păstrează combustibilul nuclear uzat. Energoatom a susținut că scopul probabil era de a bombarda Nikopol și orașul Marzanets, aflat în apropiere, folosind poziția lor ca acoperire.

Pereții reactoarelor sunt suficient de groși pentru a rezista tirurilor de artilerie, dar o lovitură directă asupra containerelor de combustibil uzat ar putea duce la eliberarea de material radioactiv în atmosferă.

De când au preluat controlul asupra centralei în martie, rușii au început să construiască un adăpost de beton peste combustibilul uzat, dar oficialii ucraineni spun că acest lucru se face fără a respecta protocoalele internaționale normale de siguranță.

Armata rusă și „terorismul nuclear”

La începutul săptămânii, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a acuzat Ucraina de „terorism nuclear”, afirmând că forțele sale armate au tras 33 de obuze de calibru mare asupra centralei Zaporojie în ultimele două săptămâni.

Cel mai recent raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care are patru inspectori la situl ocupat de Rusia, a declarat vinerea trecută că nu a avut loc niciun bombardament asupra uzinei de la 20 noiembrie, deși focuri de artilerie au aterizat în apropiere.

Petro Kotin, președintele Energoatom, susține că bombardamentele asupra zonei din jurul reactoarelor nucleare sunt atacuri sub steag fals efectuate de forțele de ocupație rusești.

Dmytro Orlov, primarul din Enerhodar, orașul de lângă centrala nucleară în care locuiesc muncitorii acesteia, a afirmat că există dovezi suplimentare că bombardamentele vin din partea rusă. „Poți auzi bubuitura de ieșire a focurilor de armă și apoi, două sau trei secunde mai târziu, obuzul cade, deci vine de foarte aproape și nu există forțe ucrainene atât de aproape”.

„Opinia mea personală este că acest lucru este pentru a speria populația locală, astfel încât rușii să le poată spune: Vedeți – noi vă protejăm și ucrainenii sunt cei care vă bombardează”, a spus oficialul, citat de The Guardian.