Cum au ajutat câteva țări europene Rusia să scape de embargo-ul asupra petrolului

de: Vasile Mirabela
30 05. 2022

Se pare că mai multe state europene sunt nemulțumite de embargoul asupra petrolului din Rusia. Astfel, reprezentanții blocului uropeni vor avea negocieiri și în decursul acestei zile, dorind să ajungă la un acord care să fie susținut și la summitul UE din această după amiază, spun oficialii UE.

UE a ajutat Moscova să fenteze embargo-ul pus pe petrol

Regulile stabilite acum în blocul UE are ca principal scop interzicerea petrolului rusesc livrat în Uniunea Europeană pe mare până la sfârșitul anului, dar prevede o scutire pentru petrolul livrat de conducta rusă Drujba, care furnizează Ungaria, Slovacia și Cehia.

Măsurile stabilite pentru importurile de petrol rusesc aparțin celui de-al șaselea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei.

Pachetul prevede, de asemenea, și eliminarea celei mai mari bănci a Mpscpvei, Sberbank SBMX.MM, de la sistemul de mesagerie SWIFT, dar și interzicerea radiodifuzorilor ruși din UE și adăugarea mai multor persoane pe o listă de persoane ale căror active sunt înghețate și care nu pot intra în UE.

Guvernantul Germaniei pe Externe, Robert Habeck, atrage atenția și spune că unitatea Uniunii Europene privind noile sancțiuni împotriva Rusiei „începe să se prăbușească”, relatează Reuters.

„După atacul Rusiei asupra Ucrainei, am văzut ce se poate întâmpla atunci când Europa rămâne unită. În vederea summit-ului de mâine, să sperăm că va continua așa. Dar începe deja să se prăbușească”, a spus el la o conferință de presă mai devreme astăzi.

Noile seturi de măsuri sunt blocate de Ungaria, o țară fără ieșire la mare, care depinde în proporție de 65% de petrolul transportat din Rusia de conducta Drujba. Sancțiunile trebuie să obțină unanimitatea celor douăzeci și șapte, potrivit AFP. Pe de altă parte, se spune că vecinii de peste graniță reprezintădoar vârful de lance al opoziției față de noul pachet de sancțiuni, iar în spatele lor s-ar afla state mai mari interesate să conserve situația actuală dar care nu doresc să se expună public.

Citește și: LIVE Război în Ucraina. Ziua 96. Trupele lui Putin au distrus infrastructura Severodonețkului. UE, întâlnire de urgență pentru a discuta despre invazia rusă