Cucerirea Cernobîl, plănuită din 2021. Rusia a construit o rețea de agenți secreți cu mult înainte să pornească războiul
Cu mult timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Kremlinul a construit o rețea de agenți secreți pentru a-i netezi calea. O investigație Reuters arată că infiltrarea a fost mult mai profundă decât a fost recunoscută.
Cum a cucerit Rusia Cernobîl. Un plan pe care l-a pus la punct cu un an înainte
Când primele vehicule blindate ale armatei invadatoare a Rusiei au ajuns în inima centralei nucleare de la Chornobîl, în după-amiaza zilei de 24 februarie, au întâlnit o unitate ucraineană însărcinată cu apărarea faimoasei instalații.
În mai puțin de două ore și fără luptă, cei 169 de membri ai Gărzii Naționale ucrainene au depus armele. Rusia cucerise Chornobîl, un depozit de tone de material nuclear și un punct cheie de pregătire în apropierea Kievului.
Căderea Chornobîlului, locul celui mai grav dezhttps://www.reuters.com/investigates/special-report/ukraine-crisis-russia-saboteurs/astru nuclear din lume, se remarcă ca o anomalie în războiul care durează de cinci luni: o operațiune de blitzkrieg reușită într-un conflict marcat în alte părți de o înaintare brutală și fără succes a trupelor rusești și de o rezistență cruntă din partea Ucrainei.
Acum, o investigație Reuters a descoperit că succesul Rusiei la Cernobîl nu a fost un accident, ci o parte a unei operațiuni de lungă durată a Kremlinului de a se infiltra în statul ucrainean cu agenți secreți.
Kremlinul se aștepta ca Zelenski să capituleze rapid
Cinci persoane care au cunoștință despre pregătirile Kremlinului au declarat că planificatorii de război din jurul președintelui Vladimir Putin credeau că, ajutată de acești agenți, Rusia ar avea nevoie doar de o forță militară mică și de câteva zile pentru a forța administrația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să demisioneze, să fugă sau să capituleze.
Prin interviuri cu zeci de oficiali din Rusia și Ucraina și prin examinarea documentelor judiciare ucrainene și a declarațiilor date anchetatorilor, legate de o anchetă privind comportamentul persoanelor care au lucrat la Cernobîl, Reuters a stabilit că această infiltrare a ajuns mult mai adânc decât s-a recunoscut public. Printre oficialii intervievați se numără persoane din interiorul Rusiei care au fost informate cu privire la planificarea invaziei Moscovei și anchetatori ucraineni însărcinați cu depistarea spionilor.
„În afară de inamicul extern, avem, din păcate, și un inamic intern, iar acest inamic nu este mai puțin periculos”, a declarat într-un interviu secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov.
În momentul invaziei, a spus Danilov, Rusia avea agenți în sectoarele ucrainene de apărare, securitate și aplicare a legii. El a refuzat să dea nume, dar a declarat că astfel de trădători trebuie „neutralizați” cu orice preț.
Biroul de Stat de Investigații al Ucrainei desfășoară o anchetă pentru a stabili dacă Garda Națională a acționat ilegal prin predarea armelor sale unui inamic, a declarat un oficial local pentru Reuters. Biroul de Stat de Investigații nu a făcut niciun comentariu. Garda Națională a apărat acțiunile unității sale de la centrală, subliniind riscurile unui conflict la un sit nuclear.
Investigația care arată planul lui Putin în Ucraina
Documentele și mărturiile tribunalului dezvăluie rolul jucat de șeful securității de la Cernobîl, Valentin Viter, care se află în detenție și este anchetat pentru că a lipsit de la postul său.
Un extras din registrul de stat al anchetelor preliminare, consultat de Reuters, arată că Viter este suspectat și de trădare, o acuzație despre care avocatul său spune că este nefondată. Într-o declarație dată anchetatorilor, Viter a spus că în ziua invaziei a vorbit la telefon cu comandantul unității Gărzii Naționale. Viter l-a sfătuit pe comandant să nu-și pună în pericol unitatea, spunându-i: „Cruță-ți oamenii.”
O sursă cu cunoștințe directe despre planurile de invazie ale Kremlinului a declarat pentru Reuters că agenții ruși au fost trimiși la Cernobîl anul trecut pentru a mitui oficialii și a pregăti terenul pentru o preluare fără vărsare de sânge.
La nivel național, surse care cunosc planurile Kremlinului au declarat că Moscova mizează pe activarea unor agenți adormiți în interiorul aparatului de securitate ucrainean.
Sursele au confirmat rapoartele serviciilor secrete occidentale potrivit cărora Kremlinul îl pregătea pe Oleg Tsaryov, un hotelier, pentru a conduce un guvern marionetă la Kiev. Iar un fost procuror general ucrainean a dezvăluit pentru Reuters în iunie că politicianul ucrainean Viktor Medvedciuk, un prieten al lui Putin, avea un telefon criptat emis de Rusia pentru a putea comunica cu Kremlinul.