30 mart. 2022 | 13:28

Risc de explozie a unor muniții la Cernobîl. Armata ucraineană cere rușilor să se retragă din zonă

ULTIMA ORĂ
Risc de explozie a unor muniții la Cernobîl. Armata ucraineană cere rușilor să se retragă din zonă

Forțele armate ale Ucrainei spun că există pericolul ca muniția să explodeze la difunta centrală nucleară de la Cernobîl și că forțele ruse care ocupă centrala trebuie să se retragă din zonă, a declarat miercuri vicepremierul Iryna Vereșciuk. Ucraina a cerut Rusiei la discuțiile de marți să permită stabilirea a 97 de coridoare umanitare către orașele, orașele și satele cele mai afectate din Ucraina.

Pericol iminent de explozie la Cernobîl

„Solicităm Consiliului de Securitate al ONU să ia imediat măsuri pentru demilitarizarea zonei de excludere a Cernobîlului și să introducă acolo o misiune specială a ONU pentru a elimina riscul de repetare a unei catastrofe nucleare”, a spus ea, potrivit Reuters.

Lucrătorii de la situl nuclear de la Cernobîl au spus că soldații ruși au ridicat nori de praf radioactiv în timp ce conduceau prin zona toxică „Pădurea Roșie” fără protecție împotriva radiațiilor.

Tancurile rusești au pătruns în Cernobîl, care se află la aproximativ 65 de mile nord de capitala Ucrainei Kiev, pe 24 februarie, prima zi a invaziei ruse a Ucrainei, dar noi detalii despre confiscarea centralei nucleare de la Cernobîl tocmai ies la iveală, potrivit Reuters.

Soldații au condus vehicule blindate prin Pădurea Roșie, provocând o creștere a nivelului de radiații din cauza perturbării solului radioactiv rezultat din jurul locului dezastrului de la Cernobîl din 1986. Convoiul rus nu a folosit niciun echipament anti-radiații în timp ce a luat Cernobîl, care a fost „sinucigaș”, potrivit angajaților de la Cernobîl.

Un angajat a spus că praful radioactiv inhalat de soldații ruși ar putea duce la radiații interne în corpul lor.

Radiațiile rămân în limite normale după capturarea Cernobîlului, spun rușii

În ciuda invaziei rusești, membrii personalului de la Cernobîl lucrează în continuare pentru a gestiona în siguranță combustibilul nuclear uzat de la fața locului și pentru a monitoriza rămășițele reactorului care a explodat în urmă cu mai bine de 35 de ani.

Guvernul rus a insistat că radiațiile rămân în limite normale după capturarea Cernobîlului.

Armata rusă susține că prin capturarea Cernobîlului s-au împiedicat „provocările nucleare” care ar fi putut fi planificate de naționaliștii ucraineni. Zeci de lucrători ai centralei nucleare au fost autorizați să meargă acasă săptămâna trecută, după aproximativ 600 de ore petrecuți în instalație, după capturarea acesteia de către forțele ruse.

Armata rusă a făcut din ocuparea centralelor nucleare o practică comună în timpul campaniei sale din Ucraina. La aproximativ o săptămână după ce au luat Cernobîl, forțele ruse au preluat centrala Zaporizhzhia, cea mai mare centrală nucleară din Europa, din sudul Ucrainei.

Oficialii ucraineni și occidentali au spus că menținerea nivelurilor de radiații la centralele nucleare este de o importanță capitală. Într-un apel de aproape două ore la începutul lunii martie, președintele francez Emmanuel Macron a petrecut cea mai mare parte a conversației cu președintele rus Vladimir Putin discutând protocoalele de siguranță la Cernobîl și alte centrale nucleare din Ucraina.

De când a fost luat de forțele ruse, Cernobîl a pierdut puterea electrică de mai multe ori, ceea ce Ukrenergo, operatorul rețelei electrice din Ucraina, a spus că ar putea afecta siguranța și protocoalele de izolare ale centralei.

Activitatea militară în curs în zona din jurul Cernobîlului a continuat până în martie. Săptămâna trecută, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a avertizat că bombardamentele rusești în apropierea centralei îi împiedică pe lucrători să-și schimbe schimburile după aproape săptămâni de muncă continuă, punând în pericol centrala și protocoalele sale de siguranță.