Cu ce ne ajută butonul de amânare al alarmei, de fapt: obiceiul (ne)sănătos de a te trezi

de: Iulia Kelt
09 11. 2022

Dacă ai obiceiul să apeși butonul de amânare atunci când sună alarma, dimineață, nu ești singurul, în mod evident. Cu toții facem asta, la un moment dat.

Oamenii de știință susțin că alarmele ar putea, teoretic, să ne întrerupă ciclurile de somn, ceea ce face mai dificil să ne trezim. Atunci când ești pe jumătate adormit, acel buton de amânare pare extrem de tentant, dar asta ne face mai mult rău, de fapt.

Un studiu, care a implicat 450 de adulți, s-a bazat pe datele înregistrate în sondaje zilnice de somn și de pe dispozitive portabile, a constatat că femeile au șanse cu 50% mai mari de a amâna trezirea decât bărbații.

Preferințele de somn au fost și ele luate în considerare. S-a descoperit că „păsările de noapte” folosesc butonul de amânare mai des și s-a raportat că acești oameni sunt mai obosiți, în general.

Ciclurile de somn pot fi întrerupte

În concluzie, pare destul de evident: mai mult somn duce la rezultate mai bune pe timpul zilei. Totuși, un somn fracturat poate duce la disturbări ale ciclurilor de somn, iar acest lucru te poate face să te simți destul de obosit ziua. Cu alte cuvinte, s-ar putea să nu dai tot atât de mult randament la locul de muncă.

Așadar, știi deja cum se spune: de ce ți-e frică, nu scapi. Acel buton de amânare nu te va ajuta să dormi mai mult, ci poate doar să dormi stresat că, în 5 minute, va trebui să auzi din nou alarma – și tot așa, în funcție de câte „amânări” practici.

În plus, dacă ești genul de persoană căreia îi ia mult timp să „devină om”, după ce s-a trezit, cu siguranță ar trebui să te trezești atunci când alarma îți sună pentru prima oară, pentru a avea timp suficient să te transformi din morocănosul de serviciu într-o ființă umană cât de cât simpatică, ori măcar funcțională într-o societate.