Vrei un somn mai bun? Această simplă metodă pare să funcționeze pentru aproape toată lumea, conform cercetătorilor

Vrei un somn mai bun? Această simplă metodă pare să funcționeze pentru aproape toată lumea, conform cercetătorilor

Mulți oameni se luptă să aibă suficient somn de bună calitate. Acest lucru nu numai că ne face să ne simțim obosiți a doua zi, dar, pe termen lung, somnul slab poate avea un efect negativ asupra altor aspecte ale sănătății și bunăstării noastre.

Sunt multe lucrurile care sunt date drept sfaturi pentru oamenii care vor să aibă un somn mai bun – de la a face o baie fierbinte seara până la a renunța la telefon cu câteva ore înainte de culcare. Dar unul dintre cele mai comune sfaturi pentru persoanele care se luptă să aibă un somn bun este să facă exerciții regulat. Și conform cercetărilor, acesta este, de fapt, un sfat destul de bun.

Un somn mai bun înseamnă mișcare mai multă

De exemplu, o meta-analiză din 2015, care a analizat toate cercetările actuale privind calitatea somnului, durata și exercițiile fizice, a arătat că atât exercițiile fizice pe termen scurt, cât și cele regulate (câteva ședințe pe săptămână) pot duce la un somn mai bun. Aceasta înseamnă că chiar și un singur exercițiu poate fi suficient pentru a îmbunătăți calitatea și durata somnului.

Cercetările ne arată, de asemenea, ce tipuri de exerciții pot ajuta la îmbunătățirea somnului. Exercițiile aerobice regulate, de exemplu, s-au dovedit că ajută oamenii să adoarmă mai repede, să se trezească mai puțin în timpul nopții și să se simtă mai odihniți în dimineața următoare.

Acest lucru a fost valabil pentru multe tipuri diferite de exerciții aerobice, cum ar fi mersul cu bicicleta, alergarea și chiar mersul pe jos. Chiar și o singură sesiune de exerciții aerobice de 30 de minute poate îmbunătăți mai multe aspecte ale somnului.

Cercetările privind exercițiile de rezistență (cum ar fi ridicarea de greutăți) și efectul acestora asupra somnului sunt mai limitate. Dar din numărul mic de studii care au fost efectuate, se pare că exercițiile de rezistență ar putea, de asemenea, să îmbunătățească somnul.