Criza se adâncește, statul se relansează în promisiuni: cum plănuiește Guvernul să lupte cu scumpirile

de: Mădălina Bahrim
26 03. 2022

După cum deja știm, de la 1 aprilie vor intra în vigoare noi măsuri de sprijin pentru plata facturilor la energia electrică și la gazul natural, însă, pe fondul crizei inflaționiste tot mai pronunțate, se pregătește un veritabil mix de măsuri menit să aplaneze impactul scumpirilor.

Pentru început, notăm măsurile care îi așteaptă pe români, de la 1 aprilie. Românii trebuie să știe, concret, faptul că pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:

-maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 KWh;
-maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv;
-maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

De asemenea, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

-maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;
-maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh.

Măsurile continuă

Pe lângă aceste decizii luate pentru data de 1 aprilie, autoritățile de la București pregătesc un nou set de măsuri care să ajute românii să facă față scumpirilor. Important de menționat este că nici firmele nu vor fi excluse, pregătindu-se forme de sprijin și pentru societăți.

„Tot ce facem – și ați văzut că am făcut – în perioada următoare sunt măsuri tocmai pentru atenuarea acestor șocuri. Ați văzut, ordonanța de urgență a fost aprobată, ea o să intre în vigoare începând cu data de 1 aprilie, este publicată în Monitorul Oficial, toată lumea deja o cunoaște. Vorbim de măsuri nu numai pentru populație, vorbim de măsuri și pentru companii, vorbim de demararea liniilor de finanțare pentru investiții. Săptămâna viitoare, 28, 29, sau 30, în funcție de finalizarea negocierilor cu MIPE, lansăm call-ul de proiecte pentru PNRR, energie regenerabilă, 460 de milioane de euro, în jur de 950 de MW de energie regenerabilă (…)

„Vor fi punctate prioritar companiile care au un autoconsum de minim 50%, deci practic industria, economia, agricultura, industria alimentară vor beneficia de acest ajutor dacă vor accesa acești bani, acești 450 de milioane de euro, și vor putea demonstra că își vor putea folosi eficient acoperișurile sau locurile, terenurile disponibile, pentru a putea instala parcuri fotovoltaice sau parcuri eoliene, și vor consuma minim 50% din energia produsă. Practic, scădem costurile cu energia electrică pentru economie”, a declarat, vineri, ministrul Energiei, Virgil Popescu.