24 mart. 2022 | 07:23

Se dau bani de la stat românilor, în contextul războiului din Ucraina: ce trebuie să știi, să faci

ACTUALITATE
Se dau bani de la stat românilor, în contextul războiului din Ucraina: ce trebuie să știi, să faci

Guvernul României a decis să întindă o mână de ajutor românilor care găzduiesc refugiați ucrainieni. Practic, se dau bani de la stat pentru decontarea cheltuielilor de cazare și hrană tuturor românilor care țin în casă persoane venit din țara grav afectată de invazia Rusiei.

Statul român a devenit peste noapte mult mai generos cu cei care au decis să găzduiască refugiați din Ucraina. Pe baza unei cereri, românii se vor putea bucura de decontarea unor cheltuieli, respectiv 20 de lei/zi pentru hrană și 50 de lei/zi pentru cazare pentru fiecare persoană găzduită.

Cine primește bani de la stat pentru refugiați, cum

„Aş vrea să vă semnalez şi adoptarea ordonanţei de urgenţă care permite persoanelor fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina să beneficieze de decontarea din bugetele Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea în valoare de 20 de lei/zi pentru fiecare persoană găzduită, pentru hrană, şi pentru cazare alţi 50 de lei/zi. (…) Iată că prin această ordonanţă, Guvernul dă posibilitatea românilor care au făcut acest gest să poată continua sau, cel puţin, să-şi diminueze efortul pe care l-au făcut până acum, atât în privinţa asigurării hranei, cât şi în privinţa asigurării cazării”, a declarat Dan Cărbunaru la Palatul Victoria.

Este important de reținut că mecanismul de aplicare a deciziei și de decontare efectivă a banilor nu a fost încă stabilit, dar aceste detalii ar urma să fie bătute în cuie printr-o hotărâre de guvern. Ca un detaliu suplimentar, Guvernul alocă 100 de lei/zi pentru un refugiat din Ucraina cazat la un hotel, iar pentru spaţiile puse la dispoziţie de statul român suma este de 50 de lei/zi.

„Deoarece am văzut că există ceva speculaţii pe tema legată de beneficiarii sumelor alocate de Guvern pentru cei care, inclusiv în mediul privat, au găzduit şi găzduiesc refugiaţi din Ucraina, pot să vă confirm că, în continuare, sunt alocate sume, inclusiv pentru hoteluri sau alte zone de cazare unde se află refugiaţi ucraineni, suma pusă la dispoziţie fiind de 100 de lei/zi pentru un refugiat cazat. De asemenea, pentru spaţiile puse la dispoziţie de către statul român, suma este de 50 de lei/zi pentru fiecare refugiat găzduit”, a explicat Cărbunaru.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele